KRİPTODA TARİHİ VURGUN

KRİPTODA TARİHİ VURGUN
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’de en büyük üçüncü büyük kripto para borsası Thodex, hakkında soruşturma başlattı. Şirket, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç örgütü kurmakla” suçlandı.Borsanın...

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’de en büyük üçüncü büyük kripto para borsası Thodex, hakkında soruşturma başlattı. Şirket, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç örgütü kurmakla” suçlandı.
Borsanın internet sitesine iki gündür erişilemediği, 391 bin kişinin işlem yaptığı platformun kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto parayla yurtdışına çıktığı öne sürüldü.
Merkeze operasyon
Birçok kişinin suç duyurusu üzerine başlayan soruşturma kapsamında, borsa çalışanlarının ifadelerine başvuruldu. Thodex’in İstanbul Kadıköy’deki merkezinde inceleme yapıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan olmadı.
Tiran’a gitmiş
Bu arada Özer’in ise 20 Nisan salı günü saat 19.50’de Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gittiği belirlendi. Özer’in İstanbul Havalimanı’ndan ayrılırkenki fotoğrafı ortaya çıktı.
Ne oldu
Skandalın fitili, 19 Nisan pazartesi günü ateşlendi. Borsadan, Dogecoin (DOGE) işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştiriyoruz” duyurusu geldi. 20 Nisan’da ise “Son zamanlarda borsamızda yaşanan çekim sorunları nedeniyle 20.04.2021 saat 20:00 itibariyle planlı bakım çalışması yapılacak” açıklaması geldi. Yapılan üçüncü “bakım” açıklaması ile yaşanan panik arttı.
Thodex’in patronu Özer, 9 Aralık 2020 tarihinde TGRT’te bir programa konuk olduğunda “2020 yılı birçok yeniliği barındırdığı bir yıl oldu bizim için. İnsanlar şunun değerini daha fazla anladılar. Kripto paranın hem taşınması, hem bir yerden bir yere aktarılması tamamen bana bağlı. Herhangi bir sisteme, ülkeye, finans kuruluşuna bağlı olmadan siz istediğiniz yere bu kripto paranızla seyahat edebilir veya bunu istediğiniz ülkeye aktarabilirsiniz” açıklamasında bulunmuştu.
Mağdur, 400 bin lirasını çekememiş
Thodex’e 400 bin TL yatırdığını, 19 Nisan tarihinden itibaren parasını çekmeye çalıştığını ancak parasını çekemediğini ve ilgili şirketin müşteri hizmetlerine ulaşamadığını beyan eden müşteki D.A., İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Regülasyon çağrısı: Yasakla bir şey yapılmaz
Thodex mağduru olan yatırımcıların avukatı avukatlarından ve Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Oğuz Evren Kılıç, önceki gün suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Merkez Bankası’nın kripto paralarla ödeme yapılmasını engellemesi için de “Yasal regülasyonun yaratılması gerektiğini söyledik. Bu çağda yasaklarla hiçbir şey yapamazsınız” dedi.
Çavuşoğlu’nu ziyaret etmiş: Tanımam
Tartışmalar sırasında, Özer’in sosyal medya hesaplarında paylaştığı bir fotoğrafta, geçmişte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ettiği görüldü. Çavuşoğlu, Özer’i tanımadığını; fotoğrafın, 26 Aralık 2019’da Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı’ya verdiği randevuya eşlik ettiği ziyarette çekildiğini açıkladı.
Hesaplar bloke edildi
MASAK da Thodex’in Türkiye›deki finansal kuruluşlarda bulunan hesaplarına Çarşamba günü itibariyle bloke koydu.
Ünlülerle tanıtılmıştı
Thodex birçok ünlü isimle çalışarak gerçekleştirdiği reklam kampanyası ile gündeme gelmişti. Borsanın tanıtımı için aralarında Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı’nın da bulunduğu isimler kırmızı elbiselerle poz vermiş ve ses getirmişti.
“Kaçmadım”
İddiaların hedefindeki Faruk Fatih Özer yazılı açıklama yaptı. Özer, “Yaklaşık 3 aydır sürdürülen ortaklık görüşmeleri sırasında mali ve dijital veriler birlikte incelendiğinde şirket hesaplarında anormal bir dalgalanma olduğu geçen hafta itibari ile tespit edilmiştir. Bunun sebep ve kaynaklarının ne olduğunun tespiti için Thodex Platformu geçici süre ile işleme kapatılmıştır. Şirket teknik ekibimiz bu araştırmayı yaparken şahsım olarak da yurt dışı yatırımcı ile nihai görüşmeleri yapmak için 19.04.2021 tarihinde yurt dışına çıkmış bulunmaktayım” dedi.
Özer, “Yaklaşık 391 bin kişiyi 2 milyar dolar zarara uğratarak ortadan kaybolduğum iddiaları asılsızdır. Şahsım da birkaç gün içerisinde Türkiye’ye dönüş yaparak adli makamlar ile işbirliği içerisinde gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlayacağım” açıklamasını yaptı.