Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi'nden 'Türkülerle Bir Kastamonu Masalı' konseri

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi'nden 'Türkülerle Bir Kastamonu Masalı' konseri
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu’yu farklı değerleriyle tanıtma hedefi kapsamında, 16 Ocak 2024, saat 20.00’de AKM’de “Türkülerle Bir Kastamonu Masalı” adlı konser programına ev sahipliği yapıyor.Kastamonu...
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu’yu farklı değerleriyle tanıtma hedefi kapsamında, 16 Ocak 2024, saat 20.00’de AKM’de “Türkülerle Bir Kastamonu Masalı” adlı konser programına ev sahipliği yapıyor.

Kastamonu ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI) çalışmalarını sürdürüyor.

DMKI üyesi, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi, Sanatçı Dr. Süleyman Şenel'in proje koordinatörlüğünde hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şefi Uğur Kaya yönetiminde gerçekleştirilecek konserde, tamamen Kastamonu'ya dönük bir özel repertuvar seçkisi ile İstanbullu sanatseverler bölgenin halk müziği ve oyunları ile tanışacak.

Bu özel konser programında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın farklı sanat topluluklarına mensup sanatçılar, TRT'nin solist sanatçıları, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı sanatçıları, İstanbul ve Kastamonu'dan yerel halk sanatçıları ve oyun ekipleri de sahnede yerlerini alarak, çok katmanlı bir iş birliği ile masalsı bir geceye imzalarını atacaklar.

Büyük bir kısmı ilk defa seslendirilecek olan türküler arasında Kastamonu'nun merkezi seymen müziği karakterindeki türkü ve oyun havaları, tekke müziği örnekleri, Karadeniz sahiline özgü gemici türküleri ile kemane havaları, bir kısım ağıtlar, tarihi türkülerin yanı sıra, gelin-kaynana atışmaları ve yüksek sanat değeri olan tarihi oturak türküleri de bulunuyor. İzleyiciler, Kastamonu Belediyesi "Sepetçioğlu Erkek Oyun Ekibi", İnebolu Belediyesi "Heyamola (Kule) Oyun Ekibi" ve Davulcu Karayılan'ın oğlu Yılmaz Dağlıoğlu önderliğindeki davul-zurna ekibinden Kastamonu'ya özgü ihtişamlı davul oyunlarını izleyerek müziğe doyacakları bir gece geçirecekler.

Konser öncesi ise, araştırmacı usta Veliye Martı koleksiyonundan sarı yazma ve kalıplarının İstanbul’dan Cide’ye uzanan öyküsüne ilişkin ilginç bir anlatıyı fuaye alanında izlemek mümkün olacak.

Süleyman Şenel kimdir?

Kastamonu/Taşköprülü bir ailenin oğlu olarak İstanbul'da doğan Şenel, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mezunudur. Lisans üstü eğitimini de İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde tamamladıktan sonra bugüne dek İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda eğitimci olarak çeşitli kademelerde hizmet verdi, Müzikoloji Bölümü’nde "Etnomüzikoloji Anabilim Dalı" ve "Müzikoloji" Anabilim Dalı" Başkanlıklarını üstlendi.

Kastamonu ve çevresi başta olmak üzere ülkemizin pek çok yöresinde, ayrıca, Azerbaycan ve Kazakistan'da folklorik müzik derlemeleri yaptı. Anonim halk müziği / Âşık müziği, müzik materyalleri barındıran ses arşivleri ve genel müzik eğitim sistemleri üzerinde çalıştı. Saha araştırmalarında 2000’i aşkın ezgi ve folklorik, etnografik materyal derledi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli topluluklarla konserlere katıldı; kültürel amaçlı açıklamalı konserler ve kültür–sanat ağırlıklı programlar hazırlayıp sundu ve yönetti. "Yayıma hazırlayan", "repertuvar seçici", "müzik yönetmeni" ve "danışman" olarak müzik albümü çalışmalarında bulundu.

TRT'de, "Halk Müziğimiz” ve "Türkü Yazıları" isimli açıklamalı radyo programlarını hazırladı ve sundu. "Bengi", "Yöresel Müziğin Ustaları", “Anadolu Erleri (Seymenler-Yârenler-Ahiler)”, "Sesler, Zamanlar, Şarkılar", "Virtüözler (Enstrümanın Ustaları)" başta olmak üzere pek çok televizyon programı ve belgesele danışmanlık yaptı.

Ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve panel katıldı, konferanslar verdi. Araştırmaları ile fikri yazılarını ansiklopedi maddesi, köşe yazısı, bildiri, makale, kitap ve sesli arşiv materyali şeklinde yayımladı. Telif eser sahibi ve yayıma hazırlayan olarak 29 kitap ve 100'ü aşkın makalenin sahibidir.