‘Milyon yıllık fil ayağı’ sergileniyor

‘Milyon yıllık fil ayağı’ sergileniyor
“Türkiye’deki omurgalı fosil yataklarının araştırılması” projesi kapsamında Sivas’ta 7 yıl süren çalışmalarla fil, gergedan, zürafa, sırtlan, keçi, sığır, domuz başta olmak üzere günümüzden 9-5 milyon yıl öncesine...

“Türkiye’deki omurgalı fosil yataklarının araştırılması” projesi kapsamında Sivas’ta 7 yıl süren çalışmalarla fil, gergedan, zürafa, sırtlan, keçi, sığır, domuz başta olmak üzere günümüzden 9-5 milyon yıl öncesine ait çeşitli hayvanlara ait yüzlerce fosil gün yüzüne çıkarıldı.

Sivas’ta Arkeoloji Müzesinde sergilenen otçul ve etçil hayvan fosilleri, “genç miyosen çağ” olarak adlandırılan jeolojik devir hakkında ziyaretçilere bilgi veriyor. Sivas Arkeoloji Müzesinde arkeolog olarak görev yapan Özge Derin Çavuşoğlu, “Fosiller bölgedeki sert çökeller arasında bulunmuştur. Diğerlerinin ise maketleri sergileniyor. Orijinalleri ise incelenmek üzere Ankara Üniversitesi Paleontoloji Bölümü'ne gönderildi” diye konuştu.

Çavuşoğlu, fosillerin o dönemde yaşayan birçok hayvanın çene, diş, boynuz, kafa ve ayak kısımlarını kapsadığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Filin dışında burada gergedan, sığır, zürafa, domuz gibi birçok hayvan fosili çıkıyor. Dolayısıyla araştırmacılar, profesörler bu bilgiler ışığında bölgede milyonlarca yıl öncesinde tropikal iklimin hakim sürdüğü kanısına varıyor. Özellikle dişler bize ekolojisi hakkında bilgi veriyor. Sivri ve keskinse etçil olduğuna, yassı ve düzse otçul olduğuna işaret ediyor. Bütün bunlar, günümüz sert karasal iklimiyle kıyasladığımızda söz konusu dönemin çok yumuşak ve yağışlı bir iklime, ormanlık alanlara ve geniş otlaklara sahip olduğunu gösteriyor.”