Kumpas bütçesi

Kumpas bütçesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen bütçeye ilişkin olarak, "Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir" yorumunu yaptı. Bütçeyi kabul etmeyeceklerini...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen bütçeye ilişkin olarak, "Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir" yorumunu yaptı. Bütçeyi kabul etmeyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun bütçe eleştirileri şöyle:

SAYIŞTAY, YÜRÜTMEYİ KORKUTUYOR

Sayıştay raporları değiştiriliyorsa yürütme organının korktuğu bir şey vardır. Sayıştay'a müdahale eden kim? Mehmet Uçum, ‘Tek kişilik hükümet’ diyordu. Tek kişilik hükümette bütçeyi gelip parlamentoya sunacak olan o tek kişi, bütçesinin arkasında durmalı. Meclis’te bir şey bırakmadınız. Ne itibarı var Allah aşkına. 27. dönem bitmeden 27 bin 323 soruya bakanlar cevap vermedi.

TBMM VESAYET ALTINDA

Bu süreç böyle devam ederse bunun bilinen tek cümlesi vardır. TBMM vesayet altındadır. Hangi yetkiniz var, hangi gaziliği kaldı Allah aşkına?

GERÇEKLER ACIDIR, KATLANACAKSINIZ

Meclis’te el kaldıran, el indiren milletvekilleri grubuna döndürdüler. Bir kişi kalkıp cesaretle benim görüşüm şudur diyemiyor. Ben gerçekleri söylüyorum, gerçekler acıdır, katlanacaksınız gerçeklere.

DAMATLA KAYINPEDER 128 MİLYAR DOLARI NE YAPTI?

Merkez Bankası’nı o hale getirdiler ki 128 milyar dolar buharlaştı. Damatla kayınpeder 128 milyar doları ne yaptı? Kime sattılar, biliyor musunuz, bilemezsiniz. Türk Lirası nasıl pul haline dönüşür. Bankalardaki tasarruf mevduatının yüzde 63’ü dolar. Bu ne demektir? Vatandaş güvenmiyor dolar olarak tutuyor, kaçınızın haberi var? Daha da artacak göreceksiniz.

BAKKAL 'ENFLASYON YÜZDE 21' DESİN VALLAHİ SİYASETİ BIRAKACAĞIM

ENA Grup araştırmasına göre yıllık enflasyon yüzde 58 diyor, TÜİK yüzde 21. Hangisi doğru. Herhangi bir bakkala gidin, bakkal enflasyon desin yüzde 21 desin vallahi siyaseti bırakacağım. Artık etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor.

BUNLAR GİDECEKLERİNİ ÇOK İYİ BİLİYORLAR

ASELSAN’ı ve ROKETSAN’ı sattırmayacağım. Ethem Sancak mı tank yapacak. Biz bu bütçeye hayır diyeceğiz. Asla kabul etmiyoruz. Tezkereyi de konuşun. Senin genel başkanın 31 askerin şehit olduğu zaman hesabını sordu mu? Soramaz. Putin’in kapısına gitti. Sizin vicdanınız sızlamadı mı, Allah’ın izniyle bunları göndereceğiz. Sandığı getiremezler. Gideceklerini onlar da çok iyi biliyor. Antalya Dış Hatlar Terminali ihalesi 5 yıl sonra yapıldı, neden yapıldı, o ihaleyi alanın burnundan fitil fitil getireceğim.”

BU MEMLEKETTE ADALET YA GELECEK YA GELECEK

Dolarla borçlandılarsa ABD’deki enflasyonu, Euro ile Avrupa Birliği’ndeki enflasyonu da sırtımıza yüklediler. Öyle bir noktaya getirdiler ki Türkiye’yi rüşvet alandan büyükelçi olur mu? Yolsuzluk yapanları affettiler, uyuşturucu baronlarını mahkemelerden kurtardılar. Bu limanlar için neden kavgalar var, bu uyuşturucu nereden gelecek, limanlara gelecek. Adaleti de bitirdiler. Bir adamın malına el koyuyorsunuz, serbest bırakıyorsunuz, mal varlığındaki hacizleri ve yurt dışı yasağını kaldırıyorsunuz, adam kaçıp gidiyor. Bu kişinin uçağına İçişleri Bakanı bindi. Yargıyı mahvettiniz. AYM, AİHM kararını uygulamayanların tamamını temizleyeceğim. Bu memlekete adalet ya gelecek ya gelecek.

ÇİFTÇİ VE ESNAFIN KREDİ FAİZLERİNİ SIFIRLAYACAĞIZ

Türk Lirası’nı bu hale nasıl getiriyorlar. Erdoğan, “Ben hiçbir zaman faizci olmadım” diyor. Bütün faizcilerin güvencesi ve umudu Erdoğan. Bu yıl 180 milyar lira olan faiz ödemesi bu bütçede 240 milyar lira. Hani faize karşıydınız. Bütçe mi kaldı ortada. Bu bütçe Meclis’e geldiği günden itibaren bütün rakamlar değişti. (Cumhurbaşkanı adayını soran AKP’liye) Benim adaylığım seni neden bu kadar ilgilendiriyor. Geliyor gelmekte olan… 193 milyar dolar Londra’daki tefecilere faiz ödediler. Çiftçinin, emekçinin faiz mi düştü? Ekonomi nereye gidiyor diye bakmıyor musunuz ya. İktidar olduğumuzda esnafın da çiftçinin de kredilerinin faizlerini sıfırlayacağız. Bu bütçe milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Fakirden alıp zengine veren bütçedir. Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir kumpas bütçesidir. Hırsızların bu devlette işi yoktur.

BÜTÇE NOTLARI

• CHP lideri, “Türkiye'nin dış borçları 2 trilyon lira arttı. Bana inanmıyorsanız inandığınız bir iktisatçı var ona sorun” dedi. AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı “Ona kimse inanmıyor ki” diye Kılıçdaroğlu’na seslendi.
• AK Partili’ler onlarca kez Kılıçdaroğlu’na “Aday mısınız” diye sordu, Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanlığı adaylığına biraz daha yakın olduğunu gördüm" dedi.
• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, savaş bütçesi eleştirisine "PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemiz rahatsız mı ediyor?" dedi.
• Oktay, Kılıçdaroğlu'nun el hareketine "Milletin kürsüsünden hareket çekenlere millet öyle bir hareket çeker ki ömür boyu kendinize gelemezsiniz" yorumu yaptı.