Kurlar uçuyor Ankara izliyor

Kurlar uçuyor Ankara izliyor
Dolar hafta başında Türk Lirası’na karşı başladığı yükselişine devam ediyor. Diğer yandan dolar piyasanın önemli para birimleri karşısında ABD’de açıklanacak veriler öncesinde düştü. Doların önemli piyasa paraları...

Dolar hafta başında Türk Lirası’na karşı başladığı yükselişine devam ediyor. Diğer yandan dolar piyasanın önemli para birimleri karşısında ABD’de açıklanacak veriler öncesinde düştü. Doların önemli piyasa paraları karşısında değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, güne değer kaybıyla başladı. Emtia ihracatçısı ülkelerin paraları değer kazandı. TL ise bu hafta dolara karşı değer kaybeden nadir gelişmekte olan ülke para birimlerinden oldu. TL, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında negatif ayrıştı.
Son 10 haftadır yükselen dolar/TL kuru 8,16’ya çıkarak yeni bir rekor kırdı. Euro/TL kuru, Asya piyasalarında 9,57’yle rekor kırdı. Sterlin/TL kuru ise 10,54 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.
GÜVENLİ LİMAN ALTIN: GRAMI 500 TL’YE DAYANDI
Gram altın ise bugün 499 lira ile zirve yaptı. Çeyrek altın 815 liradan Cumhuriyet altını ise 3 bin 248 liradan alıcı buluyor.
Altın fiyatlarının artmasında, ABD seçimleri öncesinde son haftaya girilmesi ve koronavirüs vakalarında yaşanan artışlar nedeniyle küresel piyasalarda belirsizlik unsurun artması etken gösteriliyor.
Belirsizlik ortamında yatırımcıların güvenli yatırım için altına başvurduğu belirtiliyor.
MB KARARI VE DIŞ POLİTİKANIN ETKİSİ
TL’nin değer kaybında geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa beklentisinin aksine politika faizini yükseltmemesinin etkisi var. Öte yandan ABD ve Fransa’yla ilişkilerde son dönemde yaşanan gerilimler ile Dağlık Karabağ’daki çatışmalar da kurun yükselişinde rol oynayan etmenler.

Bakan Albayrak: Türkiye ekonomisi bir dönüm noktasında

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Citibank Yatırımcı Konferansı’nda konuştu. Albayrak, “Birçok çok uluslu şirket üretimlerini Asya’dan bölgemize yönlendirmeye başladı. Türkiye ekonomisi bir dönüm noktasında. Yeni bir sermaye yatırım dalgası ufukta belirdi” dedi.
Küresel şirketleri “tarafsız, şoklara dayanıklı, güvenilir ve dinamik” olarak tanımlayan Bakan Albayrak, küresel şirketlerin Türk şirketlerle ortaklığa ihtiyacı olduğunu savundu. Türkiye’nin yatırımcılara birçok imkan sunduğunu belirten Albayrak, Türkiye’nin “yeni ekonomik modelini” övdü.

SON 20 YILIN EN DÜŞÜK SERMAYE DALGASI

Ekonomist Uğur Gürses, Bakan Albayrak’ın açıklamalarına tepki gösterdi. “İkide bir kavga ettiğiniz ülkelerin mallarına boykot çağrısı yapıp, sonra onların burada yatırım yapmak için “sermaye dalgası” yaratacaklarını söylemek şahane” diyen Gürses, son 20 yılın en düşük sermaye dalgasının yaşandığını söyledi.