Kurtulmuş açıkladı: Türkiye, Lahey'deki mahkemeye İsrail'in savaş suçlarına ilişkin delil sunacak

Kurtulmuş açıkladı: Türkiye, Lahey'deki mahkemeye İsrail'in savaş suçlarına ilişkin delil sunacak
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara'yı Beşiktaş'ta kabul etti ve İsrail'in Lahey'deki dava sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı...
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara'yı Beşiktaş'ta kabul etti ve İsrail'in Lahey'deki dava sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara'yı Beşiktaş'ta TBMM Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşmede İsrail'in Lahey'deki dava sürecine de değinen Kurtulmuş, "Bu mahkemenin bundan sonraki safahatında da çok sayıda müdahil ülke ve kurum bu işin içerisine girecektir. Biz de TBMM olarak 3 milletvekili arkadaşımızı mahkemelerin tüm safahatini takip etmek üzere görevlendirdik. Savaş suçlarıyla ilgili delilleri de mahkemeye sunmak için harekete geçiyoruz" dedi.

Balkanlarda iş birliği zorunluluğu

Kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin ve parlamentolar arası iş birliğinin artırılmasının karşılıklı bir sorumluluk olarak görüldüğünü belirten Kurtulmuş, "İki ülke arasında her alanda işbirliği artırılmalı, daha da artırmamız gerekir. En temel meselemiz bu kadar bölgesel ve küresel sorunun yaşandığı bu coğrafyada güven ve istikrarı sağlamaktır. Bizim Türkiye olarak biliyorsunuz özellikle Balkanlarda güven ve istikrarın sağlanması bir numaralı siyasi perspektifimizdir. Bunun için biz Türkiye olarak tüm Balkan ülkelerinin hepsine bu temel perspektifimizi sürekli anlatıyoruz. Balkanlarda iş birliği yapmaktan, dayanışma içerisinde hareket etmekten başka bir çıkış yolu ve gelecek yoktur. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın da bölgeyi ve özellikle Balkanları, Karadeniz'i istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Bunun için başından itibaren Ukrayna-Rusya savaşının barışçıl ve iki tarafında kabul edeceği adil bir çözüme kavuşturulması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

"Gazze Srebrenitsa'ya benzemektedir"

"Bir başka önemli bölgesel sorun da büyük bir küresel çatışmanın fitilini ateşleme potansiyeli olan İsrail'in Gazze-Filistin halkına gerçekleştirdiği acımasız tüm uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan ve tüm insani değerlerden soyutlanmış olan bu katliamdır" ifadelerini kullanan Kurtulmuş, "Bu saldırı, insanlık tarihinin modern zamanlarda görmediği kadar ağır bir insanlık suçu içermektedir. Bunun adı savaş falan değildir. Bunun adı sadece saldırı olarak da tanımlanacak bir şey değil, açık bir katliamdır. Aynen bu özellikleriyle Srebrenitsa'ya benzemektedir. Buna insanlığın karşı çıkması ve durdurması insanlık vazifesidir" şeklinde konuştu.

Türkiye Lahey mahkemesine hazırlıklı

Numan Kurtulmuş, "İşlenen suçların dosyası son derece kabarıktır. Bunun altında sadece Netenyahu ve çetesi değil, buna ses çıkarmayan bütün uluslararası camia da suçun altında yıkılacaktır. Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda görülen mahkemenin ara kararı bu alanda Filistin davasında yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. Bir kere daha Güney Afrika Cumhuriyeti'nin tüm yöneticilerini tebrik ediyoruz, insanlık adına teşekkür ediyoruz. Böyle önemli bir mahkemeye başlangıç adımı atılmasını temin ettiler. Bu mahkemenin bundan sonraki safahatında da çok sayıda müdahil ülke ve kurum bu işin içerisine girecektir. Biz de TBMM olarak 3 milletvekili arkadaşımızı mahkemelerin tüm safahatini takip etmek üzere görevlendirdik. Savaş suçlarıyla ilgili delilleri de mahkemeye sunmak için harekete geçiyoruz. Mahkemede tabi iddia makamının, Güney Afrika'nın ortaya sunduğu açık deliller İsrail hükümetini telaşlandırmıştır. Brezilya Devlet Başkanı'nın İsrail ve yönetimini, Netenyahu'yu Hitler'e benzetmesi iyice panikletmiştir" diye konuştu.