Libya’da işler karışık

Libya’da işler karışık
Libya’da Trablus ve çevresi günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya bağlı güçlerin çatışmalarına sahne oluyor....

Libya’da Trablus ve çevresi günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya bağlı güçlerin çatışmalarına sahne oluyor. İki yönetim arasındaki çatışmalarda en az 32 kişi öldü, 159 kişi yaralandı.

Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde başlayan çatışmalar, ilerleyen saatlerde Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçradı. Çatışmalar nedeniyle Libya Eğitim Bakanlığı lise bitirme imtihanlarını iptal ettiğini açıkladı. Libya Hava Yolu Şirketi Libyan Wings ise Türkiye ve Tunus seferlerini geçici olarak durdurdu.

ABD’nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da Trablus’ta sivillerin ölümüne neden olan şiddetli çatışmalardan derin endişe duyulduğu kaydedildi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, başkentte yaşanan çatışmaları kınadığını açıkladı. Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, sivillerin ölümüne ve maddi zarara neden olan çatışmaların derhal durdurulması çağrısı yapıldı.

Başkentte yaşanan olaylarda, sorumluluğun ilk kurşun sıkan tarafa ait olduğu savunulan açıklamada, “Devlet kurumlarının tek bir çatı altında birleştirilmesi ve seçimlerin yapılması için çalışmaların bir an önce tamamlanması konusundaki tutumumuz sabittir” ifadelerine yer verildi.


DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Libya’da devam eden ve sivillerin de ölümüne neden olan çatışmaları büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libyalı kardeşlerimizin yanında durarak, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz” denildi.

TÜRKİYE POZİSYON ALMAKTA ZORLANIYOR
Gazeteci Fehim Taştekin’in sosyal medya paylaşımına göre Başağa, Dibeybe’den yetkiyi devretmesini istiyor. Birkaç kez Trablus’a girmeyi denedi. Başağa destekçisi askeri konvoy önceki gün Mısrata’dan Trablus’a hamle yapmıştı. Dibeybe’nin görevden aldığı Askeri İstihbarat Başkanı Cuveyli’ye bağlı birlikler de güneyden harekete geçmişti.

Taştekin, “Türkiye pozisyon almakta zorlanıyor. Ne Dibeybe’yi gözden çıkarmak ne de Başağa’yı karşısına almak istiyor. Başağa, Trablus savunması sırasında sıkı ortaktı. Şimdi Doğu güçleri ve Dibeybe karşıtlarıyla birlikte. Ankara, Batıdaki ortaklarını kaybetmeden Doğu ile yakınlaşma derdinde” görüşünü paylaştı.