Liderler yemekte Türkiye’yi konuştu

Liderler yemekte Türkiye’yi konuştu
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin katıldığı zirve toplantısı Brüksel’de başladı.Zirvenin ilk günkü programında yer alan, “Dış ilişkiler” başlığının en önemli gündem maddesinin, Doğu Akdeniz’deki...

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin katıldığı zirve toplantısı Brüksel’de başladı.
Zirvenin ilk günkü programında yer alan, “Dış ilişkiler” başlığının en önemli gündem maddesinin, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Türkiye ile ilişkiler oluşturacak.
İki günlük zirvede AB bütçesi ve koronavirüs salgını sonrası ekonomik iyileşme planı, Brexit sonrası İngiltere ile ticari ilişkiler, salgınla mücadele ve Türkiye ile ilişkiler ve yaptırım konuları görüşülecek.
Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs, Türkiye’ye karşı sert yaptırım kararı alınmasından yana, ancak aralarında Almanya, İtalya, İspanya ve Polonya’nın da bulunduğu bazı diğer AB üyesi ülkeler, bir NATO üyesi ülkeye geniş kapsamlı yaptırımlar ya da bir ambargo uygulanmasına karşı.
TÜRKYE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK
Türkiye’nin IŞİD ile mücadeleye yardımcı olan “önemli bir müttefik” olduğunu vurgulayan NATO Genel Sekreteri, ülkenin milyonlarca Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yaptığını söyledi.
TÜRKİYE İÇİN ‘DENGELİ KARAR’ BEKLENİYOR
Başını AB dönem başkanı Almanya’nın çektiği ve İtalya ile İspanya gibi önemli ülkelerin de yer aldığı diğer grup ise Türkiye ile angajman politikasının devam ettirilmesi için alınması gereken yaptırım kararının dengeli olmasında ısrar ediyor.
Bu kapsamda, Türk ekonomisine zarar verecek şekilde Gümrük Birliği’nin engellenmesi ya da Yunanistan’ın ısrar ettiği silah ambargosu getirilmesi tarzında kararlar çıkması öngörülmüyor.