“Abdülhamid gibi Erdoğan dönemi de bir karşı devrim”

“Abdülhamid gibi Erdoğan dönemi de bir karşı devrim”
‘Düzenini Arayan Osmanlı’ kitabında 200 yıldır devam eden devlet-toplum karşıtlığı yaklaşımını sorgulayan Çağdaş Sümer, “Abdülhamid döneminde askeri sivil bürokrasi içinde bazı kesimler halife ve sultanın gücünün...
‘Düzenini Arayan Osmanlı’ kitabında 200 yıldır devam eden devlet-toplum karşıtlığı yaklaşımını sorgulayan Çağdaş Sümer, “Abdülhamid döneminde askeri sivil bürokrasi içinde bazı kesimler halife ve sultanın gücünün artırılması gerektiğini anlatan risaleler kaleme alıyorlardı. Tıpkı başkanlık sisteminin TÜSİAD tarafından 1990’lardan itibaren savunulması gibi. Bu kişiler belirli toplumsal sınıfların programlarını hayata geçirebilecek uygun adaylar olarak tarihte karşımıza çıkıyorlar” diyor.

Akademisyen Çağdaş Sümer ‘Düzenini Arayan Osmanlı’ kitabında eski rejimden Meşrutiyet’e Osmanlı’daki siyasal çatışma ve rejimleri inceliyor. Peki Osmanlı’da yaşanan isyanları, sermaye bölüşümünü ve iktidarın nasıl dağıtıldığını anlamak bugün ne işimize yarar? Yeni bir rejim olarak karşımıza çıkan Cumhuriyet geçen hafta sayfamıza ‘Kişisel İktidardan Millet Meclisine Saltanattan Cumhuriyete’ kitabıyla taşıdığımız Fatma Eda Çelik’in de söyleşimiz sırasında vurguladığı gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz” demesiyle bir gecede ortaya çıkmış bir durum değil.