Mahfi Eğilmez yazdı: CHP nerede yanlış yaptı?

Mahfi Eğilmez yazdı: CHP nerede yanlış yaptı?
İktisatçı Mahfi Eğilmez, seçimlerden sonra kaleme aldığı yazıda CHP'nin yaptığı yanlışları yazdı. Siyasetin de ekonomi gibi makro ve mikro olarak ikiye ayrılması ve o şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Eğilmez,...

İktisatçı Mahfi Eğilmez, seçimlerden sonra kaleme aldığı yazıda CHP'nin yaptığı yanlışları yazdı.

Siyasetin de ekonomi gibi makro ve mikro olarak ikiye ayrılması ve o şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Eğilmez, CHP'nin kırsal kesimde yaşayan halk için mikro söylemler üretemediğinin altını çizerek şöyle dedi:

"Siyasal partiler, seçmeni kendi taraflarına çekebilmek için bu iki politikayı birbiriyle dengeli ve uyumlu olarak götürmek zorundadır. Tutucu bir kasabada makro politikanın öncelikleri olan laiklik, kadın hakları gibi konuların öne çıkarılması oy kaybına yol açabilir. Söz konusu kasaba, tam tersini savunan insanların çoğunlukta olduğu bir kasaba olabilir. Bu durumda orada bu kavramlardan çok yerel sorunları öne çıkarmak, onların çözümü için çözüm yolları açıklamak akılcı bir yaklaşım oluşturur. Doğal olarak bunu yapabilmek için önce anketlerle durumu belirlemek sonra sahada olmak ve oralarda yaşayan insanlarla sürekli iletişim halinde olmak gerekir.

Kamuoyu araştırması yapan kuruluşların bazılarına  'CHP’nin yıllardır kazanamadığı İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde seçmenin talebinin ne olduğu konusunda bir araştırma yaptırıp yaptırmadığını’ sordum. Aldığım yanıt olumsuzdu. Bunun anlamı buralarda niçin seçim kaybettiğini bilmeyen bir partinin buradaki insanlara dönük bir mikro politika programı olmayacağı idi. Oysa her ilin milletvekillerinin il ve ilçelerde sorunları anketlerle tespit ettirdikten sonra bunlara çözüm önerileri getirmesi, yöre halkını dinleyip onların önerilerini Meclise taşıması hayati önem taşıyor. AKP, mesela böyle çalışıyor. Pek çok kişiden gelen bilgiler bir evde cenaze varsa ve o ev CHP’li belediyenin sınırları içinde olsa bile AKP teşkilatının derhal devreye girip her türlü desteği verdiği yönünde. Bu yaklaşımlar taşrada hatta büyük kentlerin varoşlarında bile çok fazla prim yapıyor.

İç Anadolu’da bir köyde yaşayan insanların laiklikle, kadın – erkek eşitliğiyle ilgisi Mars’a uydu gönderilmesine olan ilgisinden fazla değil. Bu söylemler elbette makro politikanın temelini oluşturmalı ama bunların yanında yerel alanda mikro politikaya da ağırlık verilmeli."

Yazının tamamı için tıklayın