MEB ilköğretimler için ‘kaynak’ yok dedi, dini öğretime 406 atölye yaptı

MEB ilköğretimler için ‘kaynak’ yok dedi, dini öğretime 406 atölye yaptı
MEB, ilkokullarda açmayı hedeflediği 4 bin atölyeyi “kaynakları” gerekçe göstererek gerçekleştiremedi. MEB, din öğretiminde ise 200 olması hedeflenen atölye sayısını ikiye katlayarak 406 yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın...
MEB, ilkokullarda açmayı hedeflediği 4 bin atölyeyi “kaynakları” gerekçe göstererek gerçekleştiremedi. MEB, din öğretiminde ise 200 olması hedeflenen atölye sayısını ikiye katlayarak 406 yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre, okulöncesi eğitim ve ilköğretim kademeleri için koyduğu hedeflerin gerçekleşme oranları dikkati çekti. MEB’in verilerine göre, 2023 yılında ilköğretim kademesindeki 4 bin okulda atölye açma hedefi koyuldu. Ancak Bakanlığın yılsonunda tek bir okulda dahi atölye açmadığı öğrenilirken temel eğitimin ilköğretim kademesindeki hedeflerin büyük bölümü ise tutturulamadı. Buna karşın iktidarın dini eğitim ağırlıklı eğitim politikalarına ayna tutan verilere göre, “Din Öğretimi” adı altında konulan hedeflerin tamamı eksiksiz gerçekleştirildi.

Milli Eğitimin atölye çelişkisi

MEB’in temel eğitim veren ilköğretim okullarına yönelik atölye hedefinin gerçekleştirilememe nedeninin, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler olduğu bildirildi. MEB, depremlerin ardından, “kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılması amacıyla” atölye açılması faaliyetini yürütemediğini bildirdi.

İlköğretimde atölye hedefi, din öğretimine yönelik de konuldu. Temel eğitim atölyelerini, “kaynakların etkin kullanılması” amacıyla açamayan MEB, din öğretimi atölyeleri hedefinde ise öngörüsünü ikiye katladı. Buna göre, 2023 yılında ilköğretim kademesinde 200 din öğretimi atölyesi açma hedefi koyan MEB’in açtığı din öğretimi atölyesi sayısı 406 oldu. Temel eğitimde atölye hedefinin gerçekleşme oranı yüzde 0 olurken din öğretiminde ise bu hedef yüzde 203’e çıktı.

Eğitim Uzmanları Ali Taştan ve Özgür Bozdoğan, MEB’in atölye tercihleriyle ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Kaynaklar eşit kullanılmalı

6 Şubat depremlerinin ardından kaynakların depremin yarattığı tahribatı onarmak amacıyla kullanılmasının anlaşılabilir olduğunun altını çizen Özgür Bozdoğan, “Tasarrufun sadece temel eğitim genel müdürlüğüne bağlı okullarda yapılması ve din öğretimine bağlı okullarda yapılmamış olması okul türleri arasında eşitliği ortadan kaldırmaktadır” dedi. Tablonun, MEB’in okullaşma politikası ile doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Bozdoğan, “Üstelik din öğretimine bağlı okullarda hedeflenenin iki katından fazla atölye açılarak eşitsizlik derinleştirilmiştir. Kamu kaynakları tüm öğrenciler için eşit kullanılmalıdır” diye konuştu.

MEB için tek bir okul türü var

Eğitim Uzmanı Ali Taştan ise MEB’i yönetenler için yalnızca tek bir okul türü bulunduğunu ve bunun da imam hatip okulları olduğunu kaydetti. MEB’in verilerinin imam hatiplere yönelik birçok ayrıcalık ortaya koyduğunu ifade eden Taştan, şunları söyledi:

“Temel eğitimde deprem nedeniyle tutmayan hedefler din öğretiminde iki kat fazla yapılmış. İmam hatip ayrıcalığı çok açık ortadadır. Yeni binalar imam hatip yapılır, imam hatipteki öğrencilere burs, servis, yemek imkânı sağlanır diğer okul türlerine ise bu imkânlar asgari düzeyde sunulur. Nazif Yılmaz adındaki Bakan Yardımcısı’nın tek işi imam hatipleri ayrıcalıklı okullar yapmaya çalışmaktır. Bu yöneticiler olduğu sürece diğer okul türleri üvey evlat muamelesi görmeye devam edecektir.”