Ekonomide işler düzelmiyor... İktidara yakın Yeni Şafak'ın ekonomi yönetimine operasyonları bitmek bilmiyor
Daha önce de benzer eleştirilere yer veren gazetenin, hedefinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek var. Gazetenin, iktidara yakın bir yayın organı olmasına rağmen bu tür eleştirilere yer vermesi, ekonomik gidişatın yarattığı rahatsızlıkların parti içinde de tartışıldığına işaret ediyor.
Mayıs 2025: "Faiz Arttı Dolar Yükseldi Enflasyon Azdı: Üretim Düştü Sanayi Duruyor"
Yeni Şafak'ın bugünkü (26 Mayıs 2025 tarihli ) manşeti "Faiz arttı dolar yükseldi enflasyon azdı: Üretim düştü sanayi duruyor" oldu. Bu manşet, ekonomi politikasında yaşanan keskin makas değişiminin Türkiye'yi yüksek faiz sarmalına çektiğini ve yüksek faiz yükü ile finansman sıkıntısı nedeniyle üretimin düştüğünü, sanayide çarkların durma noktasına geldiğini ifade ediyordu.
Yeni Şafak’ın manşetleri, hükümetin ‘’ekonomide işler yoluna giriyor, program işe yarıyor’’ söylemlerini de boşa çıkarıyor:
Nisan 2025: "Yüksek Faize Rağmen Enflasyon Yüzde 38"
5 Nisan 2025 tarihli Yeni Şafak gazetesi, "Yüksek faize rağmen enflasyon yüzde 38" manşetiyle çıktı. Ekonomi yönetimini manşetten ele alan gazete, iki yıldır uygulanan Ortodoks politikaların enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve hedeflerin tutturulamadığını iddia etti. Haberde, tüketici fiyat endeksinin Mart ayında yüzde 2,46 artışla yıllık bazda yüzde 38,10 olarak kaydedildiği ve enflasyondaki katılık vurgulandı. Mehmet Şimşek, bu eleştirilere yanıt olarak "Eleştirenler ya bizi duymuyor ya da kötü niyetliler" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Şubat 2025: "Türkiye Belini Doğrultamadı"
Yeni Şafak'ın 3 Şubat 2025 tarihli haberinde, "Türkiye Haziran 2023'teki politika değişikliğinin ardından bir türlü belini doğrultamadı" ifadeleri yer aldı. Bu eleştiri, Mehmet Şimşek'in göreve geldiği Haziran 2023'ten sonraki ekonomik gidişata yönelik genel bir memnuniyetsizliği dile getiriyordu. Gazete, "Covid salgını, Rusya Ukrayna Savaşı, asrın felaketi Kahramanmaraş depremleri, EYT yükü ve seçim gibi önemli badireleri yüzde 8,5 faiz ve yüzde 38 enflasyon ile geride bırakan Türkiye, Haziran 2023'teki politika değişikliğinin ardından bir türlü belini doğrultamadı" şeklinde bir analiz sunmuştu. Bu haberde ayrıca, sanayicinin elde ettiği karın yarısından fazlasını faize ödemek zorunda kaldığı belirtiliyordu.
Ekim 2024: "Faiz İnadı Üretimi Düşürüyor"
18 Ekim 2024 tarihli Yeni Şafak, Merkez Bankası'nın politika faizini üst üste yedinci kez yüzde 50'de sabit tutma kararını manşetten eleştirdi. "Faiz inadı üretimi düşürüyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Merkez Bankası'nın faiz inadı sebebiyle üretimin durduğu ve sanayicilerin krediye ulaşamadığı iddia edildi. Bu manşet, yüksek faiz politikasının reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyordu.
Temmuz 2023: ''Bu son olsun''
Yenişafak, Temmuz 2023'teki 2,5 puanlık politika faizi artışını da eleştirdi. Gazetenin birinci sayfada yer alan haberde “Faiz yüzde 17,5’e çıktı, Türkiye daha fazlasını kaldıramaz.” denilerek, “Bu son olsun” ifadesi kullanıldı. O dönem Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dı. Gazetede ''...Ancak Türkiye ekonomisi daha fazla faiz yükünü kaldıramayacağı belirtiliyor. İki ayda faizi yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yükselten Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek gerekçesiyle yaptığı bu politika değişikliği üretimi vurabilir. Son iki yılda düşük faiz ortamında yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatını artırarak güçlü bir ekonomik büyüme sağlayan Türkiye’nin, agresif faiz politikası nedeniyle büyük yara almasından endişe ediliyor.'' görüşüne yer verdi.
Mart 2021: "Bu operasyonu kim adına çektiniz"
Yeni Şafak gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK), 18 Mart 2021 tarihinde, yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkartması kararı "Bu operasyonu kim adına çektiniz" başlığıyla manşetine taşıdı.
Yeni Şafak, kendi yazarı Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası Başkanı olarak atanma haberini ise 20 Mart 2021 tarihinde şöyle duyurdu: Perşembe günü beklenmedik biçimde faizi 2 puan artıran Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ağbal’ın yerine finans ve bankacılık konusunda deneyimli Prof. Şahap Kavcıoğlu atandı. Ağbal’ın dört aylık başkanlığı döneminde yaptığı 875 baz puanlık artışla yüzde 19’a çıkardığı yüksek faiz, ekonomiye ağır bir yük yükledi. Bu nedenle yeni Başkan Kavcıoğlu’nu zor bir görev bekliyor. MB’nin yeni dönemde büyüme ve istihdamı destekleyen politikalar izlemesi bekleniyor.
Kaynak:Haber Merkezi