Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 22 Ağustos'ta hakim karşısına çıkacak

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 22 Ağustos'ta hakim karşısına çıkacak
ABD'de iflas eden First Republic Bank’ın eski CEO’su ve yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bankanın bazı yöneticileri hakkında açılan davanın ilk duruşması 22 Ağustos’ta yapılacak.TELE1'den...

ABD'de iflas eden First Republic Bank’ın eski CEO’su ve yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bankanın bazı yöneticileri hakkında açılan davanın ilk duruşması 22 Ağustos’ta yapılacak.

TELE1'den Yılmaz Polat'ın haberine göre; Erkan’ın üst düzey yönetici olarak çalıştığı First Republic adlı Amerikan bankasının diğer yöneticileri hakkında ‘Polis Teşkilatı Emekli Fonu’ tarafından 24 Nisan 2023’de dava açılmıştı.

Dava yargıcı Haywood Gilliam, tarafları 22 Ağustos’ta, mahkemenin ne şekilde ilerleyeceği konusunda hazırlık duruşmasına çağırdı. Dava Kaliforniya’nın Oakland kentinde görülecek, ilk duruşma video konferans şeklinde yapılacak.

32 sayfalık dava dilekçesinde, Erkan ve diğer yöneticiler, Amerikan federal borsa yasalarına aykırı olarak, bankanın mali portresini olduğundan daha iyi göstermek suretiyle Ocak 2021 ve Mart 2023 tarihleri arasında banka hisselerine yatırım yapanları zarara uğratmakla suçlanıyor.

‘Polis Emekli Fonu’nun çok sayıdaki üyesi adına açılan grup davasında, banka yöneticilerinin hissedarlara yaptığı belirtilen yanıltıcı açıklamalardan örnekler veriliyor.

Hafize Gaye Erkan’ın da 14 Ocak 2021’de yatırımcılarla banka yöneticileri arasında telefonla yapılan toplantıda, bankanın kaynaklarının çok çeşitli ve sağlam olduğu yolunda yanıltıcı bilgi verdiği belirtiliyor.

Hisseleri New York borsasında alınıp satılan First Republic Bankası yöneticilerinin, bankanın bilançosu, piyasa konumu, sahip olduğu menkul ve gayri menkul değerler ve karşı karşıya olduğu riskler hakkında gerçek dışı bilgiler verdikleri belirtiliyor.

Dilekçede Hafize Gaye Erkan’ın 2017 ve 31 Aralık 2021 arasında bankanın yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü olarak görev yaptığı belirtiliyor.

Erkan’la birlikte diğer altı banka yöneticisi bireysel davalılar olarak tanımlanıyor. Dava dosyasında davacılar jüri önünde yargılama talep ediyor.