“Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale şansı azaldı”

“Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale şansı azaldı”
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervlerinin, 2003'ten bu yana en düşük seviyeye ulaşarak 10,7 milyar dolara gerilediği görüldü. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr....

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervlerinin, 2003'ten bu yana en düşük seviyeye ulaşarak 10,7 milyar dolara gerilediği görüldü. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, net rezervlerin, döviz kurlarındaki ani artışlar gibi karşılaşılabilecek iç ve dış şokların yarattığı olumsuzlukları gidermek için kullanıldığını ifade etti. Karatepe, net rezervlerin, bir diğer görevinin uluslararası finans çevrelerinin ülkeye olan güvenini yüksek seviyede tutmak olduğunu söyledi.

“MERKEZ BANKALARI PİYASALARIN ABİSİDİR”

"Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale imkanı azaldı. Siz müdahale etme imkanına sahip değilseniz bu durumda koskoca Türkiye'yi piyasa koşullarıyla baş başa bırakmış olursunuz, o da ciddi sorunlara yol açabilir” uyarısında bulunan Karatepe, şunları söyledi:

“Merkez Bankaları aslında piyasaların büyük abisidir. Büyük abi nedir? Her zaman desteğini alabileceğimizi bildiğimiz kişidir. Ama o abinin o desteği verebilmesi için yeterli imkanının olması lazım. O da zordaysa size destek olamaz."

Merkez Bankası'nın mevcut rezervlerinin bir kısmı da swap anlaşmalarından oluşuyor. Çin ve Katar ile yapılan swap anlaşmalarının miktarı 17 milyar dolar civarında. Bu TCMB'nin net döviz rezervlerinden daha az. İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran da swap anlaşmalarının vadesi dolunca ödenmesi gereken borçlar olarak düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti. Merkez bankalarının rezervlerine swap anlaşmalarını çıkararak bakılması gerektiğini söyleyen Doç. Ayyıldız Onaran,  “Elinizdeki paradan bahsederken bankadan aldığınız krediyi işin içine katamazsınız. Çünkü bir süre sonra onu faiziyle geri ödemekle yükümlüsünüz. Swaplar da benzer özelliktedir" dedi.

“REZERVLERİN DÜŞMESİNDE YANLIŞ POLİTİKALAR ETKİLİ”

Onaran, rezervlerin düşmesinde yanlış politikaların etkili olduğunu sözlerine ekledi. Onaran, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının engellenmesi, faizi düşük tutma çabası, üretim kapasitesindeki azalış ve uluslararası alanda kredibilite sorununun tümünün net döviz rezervlerini 10,7 milyar dolara gerilettiğini söyledi.