Merkez’in inadı inat faiz 6. kez sabit

Merkez’in inadı inat faiz 6. kez sabit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentiler doğrultusunda politika faizini 6’ncı kezdir değiştirmedi, yüzde 14 seviyesinde tuttu. Karar metninde politika çerçevesinin gözden geçirilmesi sürecinin devam ettiği belirtildi.Metinde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentiler doğrultusunda politika faizini 6’ncı kezdir değiştirmedi, yüzde 14 seviyesinde tuttu. Karar metninde politika çerçevesinin gözden geçirilmesi sürecinin devam ettiği belirtildi.

Metinde değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği ifade edildi.

TCMB metinde güçlendirilen makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekirse ilave tedbirleri uygulamaya alacağını belirtti.

KUR-FAİZ-ENFLASYON ARTIRAN POLİTİKA
Banka, geçen senenin eylül-aralık döneminde AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e düşürdü, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30 liradan 18,30 liraya, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 73.5’e, üretici fiyat endeksi yüzde 132,16’ya fırladı. Dünyada merkez bankaları yükselen enflasyonu frenlemek için faiz artışlarına giderken, TCMB tam ters yöndeki politikasına devam etti.

AÇIKLAMADAKİ TEK FARK
Önceki karar metinlerinde yer alan ve ekonomistlerin eleştirdiği “merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir” ifadesi, dünkü metinde yer almadı. Bu cümle yerine yeni metinde “Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Martta 25, mayısta 50 baz puan faiz artıran ABD Merkez Bankası (Fed), haziran toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitti ve bu artış son 28 yılın en sert faiz artışı oldu. Fed, enflasyon düşene kadar faiz artışının süreceğini de net şekilde ortaya koydu.