MESAJ KİME?

MESAJ KİME?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gece katıldığı ahaber-ATV yayınına katıldı. Erdoğan bir kez daha ekonomi bilimi tarafından hiçbir yerde kabul görmeyen “faiz yüksekse enflasyon yüksek” formülünü yine anlattı. Dolar...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gece katıldığı ahaber-ATV yayınına katıldı. Erdoğan bir kez daha ekonomi bilimi tarafından hiçbir yerde kabul görmeyen “faiz yüksekse enflasyon yüksek” formülünü yine anlattı. Dolar 8.57’ye kadar yükseldi.
Erdoğan, “Ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz ama bunun oranı ne olur? Şu anda bulunduğumuzun bir defa çok çok altında olur… Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok” dedi. Erdoğan ayrıca, “Ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” diye konuştu. Üstelik, “Buradan ben de sinyalimi her halde bir yerlere vermiş oluyorum” da dedi. Erdoğan’ın bu sözleri, “TÜİK ve Merkez’e ayar verme mesajı” olarak değerlendirilince dolar hızla yükselerek TL yüzde 1 değer kaybetti.
TÜİK, salı günü yüzde 18,95 ile “milimetrik” bir enflasyon açıklamıştı. Milimetrik çünkü Merkez Bankası politika faizi yüzde 19 ve Başkan Kavcıoğlu, faizin enflasyonun altına düşürülmeyeceğini söylemişti. Bununla beraber Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın yalnız bırakıldığından yakınırken enflasyonun yüzde 30’un üzerinde olduğunu da ilk kez itiraf etmişti. Faizlerin düşürülmesi yönündeki isteğini sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son olarak haziran başında MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na “Faizleri düşürmemiz şart” dediğini söylemişti.

Yatırım uzmanı sordu: Erdoğan’ın danışmanları arasında TL’yi açığa satanlar mı var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz oranlarında bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok” demesi sonrasında TL, dolar ve Euro karşısında yaklaşık yüzde 1 değer yitirdi. Dolar güne 8.49 TL seviyesinden başladıktan sonra gelen alımlarla 8.57 TL seviyesine kadar yükseldi. Euro da 10,16 TL’yi gördü.
Uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Asset Management’ten Timothy Ash Twitter’da, “Ankara’da faiz lobisi mi yoksa Erdoğan’ın ekonomi danışmanlarından bazıları lirayı açığa mı sattı?” diye sordu.
AÇIĞA SATMAK NE DEMEK?
Para piyasası jargonunda “Short’lamak” olarak da kullanılan açığa satış, değer yitireceği varsayımıyla bir finansal varlığı borç alıp satmak, değer yitirince düşük fiyattan alıp borcu kapatmak, aradaki farktan kazanç elde etmek anlamına geliyor.