Metalciler eylemde

Metalciler eylemde
Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arsında süren zam görüşmelerinden sonuç çıkmayınca alınan grev kararı sonrası binlerce metal işçisi meydanlara indi. Çerkezköy Bakış gazetesinin haberine...

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arsında süren zam görüşmelerinden sonuç çıkmayınca alınan grev kararı sonrası binlerce metal işçisi meydanlara indi. Çerkezköy Bakış gazetesinin haberine göre Kentpark’ta yapılan eylem ve basın açıklamasına CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Candan Yüceer’in yanı sıra Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay katılarak destek verdi. Sendika Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Bugünlerde, bütün fabrikalardan, alanlardan, sokaklardan, şehir merkezlerinden emeğin sesi yükseliyor. Dinleyin, duyun bu sesi. Bakın ne diyorlar? Diyorlar ki; Artık yolun sonuna geldik. Bizi duymazdan gelenler duyana kadar haykıracağız. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız” dedi.

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden de, “Genel başkanımızın peşine düşmeye, onunla birlikte yürümeye hep birlikte mücadele etmeye hazır mıyız? 2 Ocak’ta da genel başkanımızla birlikte Kocaeli mitinginde olacağız. Sesimizi buradan nasıl ki Çerkezköy’e ve Trakya’ya duyuracağız Kocaeli’nden de hep birlikte tüm Türkiye’ye duyuracağız. Tüm üyelerimizi, eşlerinizle, çocuklarınızla birlikte alın terimiz için, emeğimiz için soframızdaki her lokma için Kocaeli’ne bekliyoruz. En iyi sözleşmeyi biz yapacağız” dedi.

MESS teklifi %12’den 17’ye çıkardı

Metal sanayisinde toplu sözleşmelerde grev kararı alan Türk Metal Sendikası dün, işveren sendikası MESS ile görüşmelerini sürdürüyor. Dünkü toplantıda MESS’in yüzde 12’lik zam teklifini yüzde 17’ye çıkardığını açıklayan Türk Metal Sen yönetim kurulu toplamda yüzde 29,57 zam istediklerini hatırlatarak MESS’in teklifini reddettiklerini duyurdu, “Kabul edilemez” dedi.

Sendika yönetimi bu oranın en temel gıda maddelerindeki artışı bile karşılamaktan uzak olduğunu belirterek ortalama ücretlerde 793 TL artış anlamına geldiğini hesapladı, “Bu teklif metal işçilerinin sefalet ücretiyle çalışmaya devam etmesi demektir” yorumu yaptı.

Birleşik Metal-İş, görüşmelerdeki sürecin grev aşamasında olduğunu belirterek “Bundan sonra 6 işgünü öncesinden MESS’e tebliğ edilerek greve çıkılabilecektir. İşyerlerinin greve çıkma tarihlerinin belirlenmesi Sendikamızın gündemindedir. Metal işçileri haklarını alana kadar mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerdir” dedi.

TÜRK METAL'DEN İŞÇİLERE MEMNUNİYET GARANTİSİ

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, BiDeBunuİzle Youtube kanalında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. MESS’in teklifini ilk 6 aylık zam için revize ederek yüzde 17’ye çıkarmasını “Asla kabul etmeyiz. Kayıplarımızı yüzde 17 telafi edemez. Uzlaşmak için iyi bir teklif ama anlaşmak için değil. Arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor. En sert tepkiyi eylemlerimizle, mitinglerimizle vereceğiz. Vardiya girişi ve çıkışlarında, molalarda eylemlerimiz devam ediyor” dedi.

“İstediğimiz toplamda yüzde 29.57’lik zam oranının asgari ücret artışından az olduğu algısı var” diyen Kavlak, asgari ücretin yıllık yüzde 39 arttığını, devlet katkılarıyla yüzde 50’ye geldiğini söyledi, “Biz bir devrim yaptık, vergi muafiyetinin 15 milyon özel sektör, 5 milyon memur 20 milyon çalışana uygulanmasını sağladık. Bu kazanca ek olarak bizim istediğimiz oran 6 aylık. Asgari ücret artışı tüm yıl için. Biz 6 ay sonra bir zam daha alacağız. Bu ülkede asgari ücretin üzerinde zam alan, saat ortalaması özel sektörde en yüksek olan sendika biziz ama çok iyi ücret aldığımızı söyleyemem” dedi. Türk Metal Sendikası Başkanı Kavlak şunları söyledi:
“Amacımız asgari ücret ile olan farkı koruyabilmek. Biz sebebi olmayan bir sorunun mağduruyuz. Hepimiz fakirleştik. Önceki sözleşmelerimizde aldığımız şartlar inanılmazdı, o günün şartlarında yüz yılın sözleşmesi demişlerdi ama öyle bir ülkedeyiz ki bir ohh diyemiyoruz.”

Ekonomide yaşanan zorluklarda işçilerin de ellerinden gelen her desteği verdiğini anlatan Kavlak, 2008-2009 krizinde yaşadıkları Ereğli örneğini hatırlattı, “İnsanlar ekmeğinden olmasın diye biz 2009 yılında Ereğli’de ücretleri yüzde 35 düşürdük, 16 ay boyunca. Sonra ücretleri eski yerine getirdik ve aradaki 3 toplu sözleşme zammını tekrar yansıtarak devam ettik. Çünkü o günlerde 600 kişi çıkarılacaktı. Gittik arkadaşlarla konuşup oylama yaptık ve böyle bir karar aldık. Kimse de işini kaybetmedi. Bizim sloganımız; üretmek, kazanmak ve kazandırmak. Hakça pay istiyoruz. Pastayı büyütelim ama büyümeden biz de payımızı alalım istiyoruz.”

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak “Mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Grev kararını aldık. 60 gün süremiz var. Eylemlerimizi artıracağız. Ayın 2’sinde Gebze 160 bin kişilik alanda mitingimiz var. Arkadaşlarımızı çağırıyorum. Ben onlara güvenerek konuşuyorum, arkamda onların desteği, gücü olduğu sürece ben bu işi arkadaşlarımı memnun edecek şekilde çözerim. Bu sözleşme bittiğinde arkadaşlarım ‘Allah razı olsun’ diyecekler, bunun garantisini veriyorum ” dedi. Başkan Kavlak son söz olarak da işçilere seslendi:
“Ben iddialı konuşuyorum ama arkadaşlarıma güvenerek konuşuyorum. Uyarılarımızı dinler, sendikamızla temas halinde olursa, çağırdığımız zaman alanlara gelirlerse ben bunu çözerim. Ama yağmur var gelmem, hava soğuk gelmem derlerse olmaz. Aslan gibi acılara dayanacaklar, bir kişiden beklemeyecekler. Hep beraber başaracağız…”