Metin Şahin'den büyük iddia: Taekwondo'da tarih yazacağız

Metin Şahin'den büyük iddia: Taekwondo'da tarih yazacağız
Türkiye Taekwondo Federasyonu Başkanı Metin Şahin, 2023'te Türkiye'nin madalya deposu olduklarını söyledi, Olimpiyat için hedef koydu. Şahin, "Tüm bu başarılar ve yine Paris 2024 yolunda katıldığımız grand prix ve turnuvalar...

Türkiye Taekwondo Federasyonu Başkanı Metin Şahin, 2023'te Türkiye'nin madalya deposu olduklarını söyledi, Olimpiyat için hedef koydu. Şahin, "Tüm bu başarılar ve yine Paris 2024 yolunda katıldığımız grand prix ve turnuvalar bizi nihai hedefimize ulaştırdı. Tarihimizin en fazla sporcu katılımı ile ülkemizi Paris’te temsil edeceğiz. Olimpiyat oyunları için 8 sıkletin 5'inde, paralimpik oyunları için ise 10 sıkletin 8'inde kota elde etmeyi başardık. Tam 13 sporcu ile Paris'te madalya mücadelesi vereceğiz" dedi.

Türkiye Taekwondo Federasyonu Başkanı Metin Şahin, taekwondoda 2023 yılını değerlendirdiği ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'ndaki hedeflerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Olimpiyatları için kota alan milli sporcular; Mahmut Bozteke, Meryem Betül Çavdar, Hatice Kübra İlgün, Merve Dinçel ve Hakan Reçber yer aldı.

"2023'te madalya rekoru kırdık"

Türkiye Taekwondo Federasyonu olarak 2023 yılında tarihi başarılara imza attıklarını belirten Metin Şahin, "Takım halinde tarihimizde ilk kez dünya şampiyonu olduğumuz, dünyanın en iyi antrenörü ve en iyi kadın sporcusu ödüllerini aldığımız 2023 yılını Paris 2024 yolunda kırdığımız katılım rekoruyla tamamlıyoruz. Olimpik ve paralimpik olmak üzere tam 13 sporcu ile Paris’te ülkemizi temsil edeceğiz. 2023 yılında bir kez daha ülkemizin madalya deposu olmayı başardık. Milli sporcularımız uluslararası arenada 141'i altın, 124'ü gümüş ve 236’sı bronz olmak üzere tam 501 madalya kazandı. Bu yıl Azerbaycan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Büyükler Dünya Taekwondo Şampiyonası’nda tarihimizin en büyük başarısını elde ettik. 3'ü altın 6 madalya ile tarihimizde ilk defa takım halinde dünya şampiyonu olduk. Aynı şampiyonada Milli Takımlar Teknik Direktörümüz Ali Şahin 'en iyi teknik direktör' sporcumuz Merve Dinçel ise 'en iyi kadın sporcu' ödülüne layık görüldü. Avrupa Yıldızlar Taekwondo Şampiyonası’nda takım halinde 3'üncü olurken, Gençler ve Ümitler Avrupa Taekwondo Şampiyonaları’nda ise takım halinde şampiyon olmayı başardık" dedi.

"Paris'te 13 sporcuyla mücadele edeceğiz"

Para Taekwondo'da da Avrupa, dünya ve bu sene ilk kez düzenlenen Avrupa Para Şampiyonaları’nda ülkemizi temsil eden sporcuların toplamda 10'u altın 24 madalya kazandığını ve takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu hatırlatan Şahin, "Tüm bu başarılar ve yine Paris 2024 yolunda katıldığımız grand prix ve turnuvalar bizi nihai hedefimize ulaştırdı. Tarihimizin en fazla sporcu katılımı ile ülkemizi Paris’te temsil edeceğiz. Olimpiyat oyunları için 8 sıkletin 5'inde, paralimpik oyunları için ise 10 sıkletin 8'inde kota elde etmeyi başardık. Tam 13 sporcu ile Paris'te madalya mücadelesi vereceğiz. Taekwondonun resmi programa alındığı Sidney 2000’den bu yana düzenlenen her olimpiyatta ülkemize madalya getirerek ulaşılması güç bir başarıya imza attık. Tokyo 2020’de paralimpik programa eklenen para taekwondo ile bu başarımızı pekiştirdik" diye konuştu.

Avrupa ve Dünya şampiyonu olan ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda bronz madalya kazanan paralimpik taekwondocu Mahmut Bozteke, "2024 için kotamızı aldık. Temennimiz orada da ülkemizi en güzel şekilde temsil ederek madalyanın rengini altına çevirmek" dedi. Tokyo 2020'de gümüş madalya kazanan Avrupa ve Dünya şampiyonu paralimpik taekwondocu Meryem Betül Çavdar ise Tokyo'da kaçırdığı altın madalyayı 2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda kazanmayı hedeflediğini söyledi.

Hatice Kübra İlgün: Takım halinde şampiyon olduk

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan milli taekwondocu Hatice Kübra İlgün, "Burada şu an 13 kota varsa bu 4 yılın vermiş olduğu bir emek. Arkamızda çok büyük bir destek var. Ülkemizi, bayrağımızı en iyi şekilde yurtdışında temsil etmeye çalışıyoruz. Geçen yıl Avrupa ve bu yıl Dünya şampiyonu olduk. İnşallah 2024'te takım olarak şampiyon olmak hepimize nasip olur" diye konuştu.

Son Dünya ve Avrupa şampiyonu, 2020 Tokyo'da bronz madalyanın sahibi olan milli taekwondocu Hakan Reçber ise 2020'de Tokyo'da aldıkları madalyaların rengini değiştirmek istediklerini söyledi.

Merve Dinçel: Paris için hazırız

Son Dünya ve Avrupa şampiyonu, 2023 yılının 'En iyi kadın taekwondocusu' seçilen Merve Dinçel de ilk kez katılacağı olimpiyatlara ilişkin, "Ben geçen sene katıldığım Avrupa şampiyonasından sonra sadece kota puanı olan 80 puana sahiptim. Aralık ayının başında katıldığım Grand Prix'nin finallerinden sonra aldığım puanlarla 537 puana sahibim. Bu beni dünya sıralamasında 2'nci yapıyor. Bu da demek oluyor ki ben Avrupa şampiyonasından sonra katıldığım her turnuvada kürsüde kalmışım, ülkemi en iyi şekilde temsil etmişim ve bayrağımı göndere yükseltmişim. Hepimiz 4 sene boyunca mücadele ettik, Paris'te ülkemizi temsil etmek için çok çalıştık ve çabaladık. Paris için hepimiz hazırız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.