METİN TOPUZ’A 8 YIL 9 AY HAPİS

METİN TOPUZ’A 8 YIL 9 AY HAPİS
ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada karar çıktı. Topuz, FETÖ/PDY’ye yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi...

ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada karar çıktı. Topuz, FETÖ/PDY’ye yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un FETÖ soruşturması kapsamında yargılandığı davada karar açıklandı. Sanık Topuz, “FETÖ silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ve konsolosluk yetkilileri de takip etti.
Mahkeme başkanı, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle müdahillik talebinde bulunduklarını ifade ederek, müdahillik taleplerini kabul etti.
Duruşmada son savunmasını yapan sanık Metin Topuz, FETÖ’cü emniyet müdürleriyle irtibatının, ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Teşkilatı’nda (DEA) yabancı polis irtibat görevlisi olmasından kaynaklandığını öne sürerek “görüşmelerim iş gereğiydi” dedi.
FETÖ ile ilişkisi olmadığını savunan Topuz, “Türkiye Cumhuriyetini temsil eden makam sahibi görevlilerin yasadışı faaliyette olup olmadıklarını bilmem mümkün değildir. Türk ve Amerikan emniyet birimleriyle iletişimi sağlamak üzere görevimi yerine getirirken kimlerin hain olacağını tespit etmem mümkün değildir.” diye konuştu.
Savunmasın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Metin Topuz’u FETÖ silahlı terör örgütüne yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Topuz’un tutukluluk halinin devamına da karar verdi.

Bu karar ilişkileri baltalıyor

Mike Pompeo, gece yarısı Metin Topuz ile ilgili bir tweet paylaştı. Pompeo karardan rahatsız olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “ABD Türk mahkemesinin ABD Başkonsolosluğu İstanbul çalışanı Metin Topuz’u mahkum etme kararından derinden rahatsız. Bu eylem Türk-Amerikan ilişkilerini baltalıyor. Bu mahkumiyeti destekleyecek güvenilir bir kanıt yoktur ve umarız çabuk bozulur.”

TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA NELER YAŞANDI?

Metin Topuz’un tutuklanması, 2017 yılının sonlarında Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi bir kriz yaratmıştı.
Topuz’un tutuklanmasından “büyük rahatsızlık” duyduğunu belirten ABD, bu gelişmeye sert tepki göstererek, Türkiye’den yapılan göçmen olmayan vize başvurularını askıya aldı.
Türkiye de karşılık olarak ABD vatandaşlarına uyguladığı e-vize uygulamasını durdurdu.
Topuz’un tutuklanmasından birkaç ay önce de ABD’nin Adana Konsolosluğu’nda tercüman olarak çalışan Türk bir görevli de PKK ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

NE OLMUŞTU?

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz, 2017 Eylül ayında gözaltına alınmış, ”Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Siyasal veya askeri casusluk, Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanmış ve ardından da dava açılmıştı. Soruşturma kapsamında Metin Topuz’un, FETÖ’cü Emniyet Müdürleri ile irtibatlı olduğu ifade edilmişti.