MHP af hazırlığında

MHP af hazırlığında
Cezaevlerinde yoğunluğun arttığı gerekçesi ile MHP’nin yeni bir af hazırlığı yaptığı iddia ediliyor.Gazete Duvar’ın Duvar Arkası’nda yer alan haberine göre, iİktidarın açıklamaları dikkate alındığında Haziran 2023’te...

Cezaevlerinde yoğunluğun arttığı gerekçesi ile MHP’nin yeni bir af hazırlığı yaptığı iddia ediliyor.

Gazete Duvar’ın Duvar Arkası’nda yer alan haberine göre, iİktidarın açıklamaları dikkate alındığında Haziran 2023’te yapılacak seçimlere 10 ay var ama siyasi partiler erkenden sahaya çıktı. Meclis’in kapanmasının ardından başta muhalefet olmak üzere tüm partiler Türkiye’nin dört bir yanında yoğun faaliyet yürütüyor.

Ciddi ekonomik sorunların yaşandığı bir dönemde muhalefet gördüğü ilgiden memnun. Her gittikleri kentten yeni bir motivasyonla dönen milletvekilleri sahada iktidarın değişeceği havasını gördüklerini söylüyor.

YENİ YASAMA DÖNEMİNE MHP’DEN AF HAZIRLIĞI
MHP’nin cezaevlerinde doluluğu gerekçe göstererek Meclis’e sunduğu “şartlı ceza indirimi” teklifinin AK Parti’nin de oylarıyla kabul edilip yasalaştırılmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. Cezaevlerinde 100 bin kadar kişiyi etkileyen düzenleme çıktı ama beklentiler bitmedi. Bugün de yeni bir ceza indirimi, hatta af beklentisi dile getiriliyor. Buna gerekçe olarak yine 'cezaevlerindeki yoğunluk' gösterilirken arka planda işleyen seçim sürecine de dikkat çekiliyor. AK Parti’nin kritik bir seçime giderken çok sayıda kişinin istediği bu talebe yanıt vermesi gerektiğini dile getirenler var.

Seçimlerin yapılacağı 2023 yılının Cumhuriyet’in 100. Yılı olduğuna dikkat çeken bazı siyasetçiler de böyle bir dönüm noktasında dünyanın birçok ülkesinde yapıldığı gibi simgesel adımlar atılabileceğine dikkat çekerek af konusunun gündeme alınması gerektiğini söylüyor. Bu beklentiler ışığında kulislerde MHP’nin 1 Ekim’de başlayacak Meclis’in 6. Yasama Yılı’nda cezaevleriyle ilgili yeni bir yasa teklifi sunmasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

HDP’YE KAPATMA DAVASI: BİLGİSAYARDA BASILMAYAN SON TUŞ!
HDP’nin kapatılması talebiyle açılan davada hukuki süreç işliyor. Hukukçular davanın sonbaharda sonuçlanabileceğini söylüyor. Tabii seçime giderken verilecek böyle bir kararın hukuki boyutundan daha çok siyasi sonuçları konuşuluyor. Muhalefet partilerine göre oy düşüşü yaşayan iktidar çaresizliğin getirdiği bir savrulma içinde.

3600 ek gösterge, KYK faizlerinin silinmesi, EYT, Suriye’de yeni operasyon, doğal gaz araması gibi birçok farklı konuda adımlar atan iktidarın tutumunu, “Aynı anda bilgisayarın tüm tuşlarına basmak” olarak yorumlayan muhalefet, seçime giderken HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada karar verilmesi olasılığını ise “Bilgisayarın son tuşuna basmak” olarak nitelendiriyor.

Ana muhalefet partisinden bir yetkili bu yönde alınacak bir karar için, “HDP kapatılırsa daha önce kapatma davası ile karşılaşmış bir parti olan AK Parti kendi hikayesinin üzerinde tepinmiş olur, kendilerini inkar etmiş olurlar. Bundan umut ettikleri sonucu alamayacakları gibi Türkiye demokrasisine de çok ağır bir hasar verirler. Her şeye rağmen bunları göze alıp HDP’yi kapatacaklarsa bilgisayarın son tuşuna da basmışlar demektir. Bu da kapatma düğmesi olur” dedi.