Millet İttifakı'nda erken seçim kaygısı: Meclis çoğunluğunu almak şart

Millet İttifakı'nda erken seçim kaygısı: Meclis çoğunluğunu almak şart
ÖZEL HABER l HAYRİ DEMİR Ankara’da 14 Mayıs seçimleri için geri sayım sürerken, özellikle Millet İttifakı’nda Meclis çoğunluğunun elde edilememesi halinde bir yıl içerisinde yeniden seçimlere gitme kaygısı yaşanıyor.Millet...

ÖZEL HABER l HAYRİ DEMİR

Ankara’da 14 Mayıs seçimleri için geri sayım sürerken, özellikle Millet İttifakı’nda Meclis çoğunluğunun elde edilememesi halinde bir yıl içerisinde yeniden seçimlere gitme kaygısı yaşanıyor.


Millet İttifakı’ndaki partiler arasında en fazla milletvekili çıkartabilecek formüller üzerinde yürütülen çalışmalarda sona gelindi. İYİ Parti’nin kendi logosuyla, Saadet Partisi (SP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi), Demokrat Parti (DP) ve Gelecek Partisi’nin CHP çatısı altında ortak listeyle gireceği seçimlerde hedef, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş için gerekli olan Anayasa değişikliği sağlayacak çoğunluğa ulaşmak.

SİMÜLASYONLAR YAPILDI: 360 ŞİMDİLİK ZOR GÖRÜNÜYOR

Ancak Millet İttifakı’ndaki partilerin kurmaylarına göre, yapılan birçok simülasyonda özellikle vaat edilen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş için gerekli 360 milletvekili sayısına ulaşılamıyor. En güçlü senaryoda bile ittifakın çıkartabileceği milletvekili sayısının 320’yi aşmayacağının görüldüğü konuşuluyor.

"MİLLET İTTİFAKI ÇOĞUNLUĞU ALAMAZSA 1 YIL İÇİNDE ERKEN SEÇİM OLUR"

Gelecek Partili bir üst düzey kurmaya göre, muhalefetin Meclis çoğunluğunu elde edememesi halinde en erken bir yıl içerisinde yeniden seçim gündeme gelebilir. Aynı isim, “Onca yıldır siyasetin içerisindeyim. Birden fazla dönem milletvekilliği yaptım. Şayet biz ittifak olarak çoğunluğu sağlayamazsak, bir yılı bulmaz erken seçime gidilir. Bu da Tayyip Erdoğan’ın daha güçlenmiş olarak dönmesi anlamına geliyor” değerlendirmesi yapıyor.

Kamuoyu araştırmaları ve partilerin yaptığı simülasyonlara göre, Emek ve Özgürlük İttifakı, 70-80 arasında milletvekili grubu çıkartabilir. İttifak, seçimlerde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alsa da seçimler sonrasında ortaya çıkacak tabloda nasıl bir tutum izleyeceği henüz
netleşmiş değil. Özellikle Anayasa değişikliği için gerekli olan desteğin Millet İttifakı’na verilip verilmeyeceği de masaya yatırılmış bir seçenek değil.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI KİLİT ÖNEMDE


Gelecek Partili kurmaya göre, kilit konumda olacak olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın gerekli desteği sunmaması durumunda, iktidar cephesinden kısmi bir destek gelse de Anayasa değişikliği için yeterli olmayacak. Aynı isim, bu nedenle de ortaya çıkacak tabloya göre, erken seçim ihtimalinin kaçınılmaz olacağı görüşünde.


İYİ PARTİ DE AYNI GÖRÜŞTE

Aynı endişeyi taşıyan İYİ Partililer de taşıyor. Bir İYİ Parti kurmayı Gelecek Partisi’ndeki endişenin bir benzerini paylaşıyor. Parti olarak yaptırdıkları çalışmalarda Millet İttifakı’nın 320’yi aşamadığını aktaran yetkili, bu durumda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kilit bir pozisyonda olacağını belirtiyor.

MASADAKİ KRİZ İYİ PARTİ’YE OY KAYBETTİRDİ

İYİ Parti’deki endişenin sebeplerinden birisi Mart ayında Altılı Masa’da yaşanan krizin ardından partiden kopan oylar. Partililere göre, 2 Mart’ta yaşanan kriz, partide büyük bir oy kaybına yol açtı. Kopan oyların büyük bir bölümü de Memleket Partisi’ne gitti. Partililer, yaşanan oy kaybının kampanya sürecinin başlamasıyla birlikte döneceğini düşünüyor.

7 HAZİRAN-3 KASIM SÜRECİ


İYİ Partili bir kurmay, Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde sonuçları belirleyecek hususun yine parlamento çoğunluğu olduğu görüşünde. Muhalefetin Meclis çoğunluğunu elde edememesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının Erdoğan lehinde olabileceğini savunan partililer, 7 Haziran-1 Kasım 2015 sürecini anımsatıyorlar. Erdoğan’ın 2015'teki gibi “istikrar” vurgusuyla ikinci turu lehine çevirmeye çalışacağını savunuyor.