Millet’te alevi hassasiyeti

Millet’te alevi hassasiyeti
İYİ Parti Grup Yönetimi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması halinde mezhebi aidiyetinin toplumun yüzde 70'inde "çekince yaratacağına" ilişkin sözleri nedeniyle, Ankara Milletvekili Halil İbrahim...

İYİ Parti Grup Yönetimi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması halinde mezhebi aidiyetinin toplumun yüzde 70'inde "çekince yaratacağına" ilişkin sözleri nedeniyle, Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral'ı disipline sevk etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Oral, Kılıçdaroğlu ve Alevilerden özür diledi. Kılıçdaroğlu, özür dilemek için randevu isteyen Oral'a olumlu yanıt verdi. Oral bugün Kılıçdaroğlu'nu ziyaret edecek.


Gazeteci Fatih Atik'in YouTube kanalında Ankara Masası programına katılan Oral, Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Alevi kimliği ile ilgili seçmenin tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.


AKŞENER ÖZÜR DİLEDİ
Dün Sakarya'da partisince düzenlenen etkinliğe katılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Oral'ın sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu'ndan özür diledi: "Ankara milletvekilimiz İbrahim Halil Oral, bir YouTube kanalında bir konuşma yaptı. Ben başkalarının yaptığını, bizlerin yapmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Alevilik üzerinden yapılan her türlü tarifi şiddetle reddediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum."

DİSİPLİN KURULUNA SEVK EDİLDİ
İYİ Parti Grup Başkanlığı da, Oral'ı hızla Grup Disiplin Kurulu'na sevk etti. Sevk gerekçesi şöyle ifade edildi:
"Vatandaşlarımızın inançları ve değerlerine ilişkin açıklamaları sebebi ile İYİ Parti Tüzüğümüzün 74. maddesinin atfı ile TBMM Grup iç yönetmeliğimizin 9. 10. ve 12. maddeleri uyarınca; TBMM Parti Grup Disiplin Kuruluna sevkine İYİ Parti TBMM Grup Yönetimi tarafından oybirliği ile karar verilmiştir"

ORAL DA ÖZÜR DİLEDİ
Disipline sevk edilen Oral, daha sonra sosyal medya hesabından bir video paylaşarak, Kılıçdaroğlu ve Alevilerden özür diledi. Oral, ''Bazı özensiz ifadeler sebebiyle başta Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere ve Alevi kardeşlerim olmak üzere tüm milletimizden özür diliyorum.” ifadelerini kullandı.

KARAMOLLAOĞLU’NDAN TEPKİ
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, ‘’Sayın Kılıçdaroğlu ve Alevi vatandaşlarımıza yönelik sarf edilen ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden dolayı üzüntümü belirtmek isterim’’ diye yazdı. Karamollaoğlu ayrıca ‘’Yöneticide aranan vasıf mezhep değil; dürüstlük, adalet, ehliyet ve liyakat olmalıdır. Aday belirleme kriterlerinde liyakatin değil de ırkın veya mezhebin aranması; ülkemize, insanımıza ve geleceğimize yapılabilecek en büyük kötülüktür’’ ifadelerini kullandı.