‘Milli şuurla hareket edin’

‘Milli şuurla hareket edin’
Bankaların ucuza verdiği kredilerle faiz oranlarının düştüğünü ve kredi büyümesinin devam ettiğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “yerli üretim” çağrısında bulundu. Ülkenin zenginleşmesinden en fazla...

Bankaların ucuza verdiği kredilerle faiz oranlarının düştüğünü ve kredi büyümesinin devam ettiğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “yerli üretim” çağrısında bulundu. Ülkenin zenginleşmesinden en fazla bankaların kazanacağını ifade eden Albayrak, kamu bankaları hariç özel bankaların birçoğunun yabancı sermayeli olduğunu unutarak, “Milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği’nin 53. Genel Kurul Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Konut kredisi kampanyasına başvuranların sayısının 133 bini geçtiğini belirten Albayrak, “Şu ana kadar 101 binin üzerinde vatandaşımıza yaklaşık 25 milyar TL tahsis yapıldı. Bugüne kadar, firmalar, hane halkı gibi desteklemeye devam ettiğimiz tüm paydaşlarla, istihdamı korumaya ve üretimimizi güçlendirmeye yönelik açıkladığımız Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin tutarı ötelenen kredi ve faizler hariç 280 milyar TL’yi geçmiş durumda” dedi.
“Yeni normale alışmak zorundaysak bankacılık sektörü noktasında sizlerin de bazı eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizlerden, ülkemizin kalkınma hedefleriyle daha uyumlu bir bankacılık yapmanızı bekliyoruz” ifadelerini kullanan Albayrak, “İşte bu manada sizler, ülkemizin kaynaklarını toplamak ve bu kaynakları ekonomiye aktarmak gibi çok stratejik bir fonksiyon icra ediyorsunuz. Bu fonksiyonu yerine getirirken aldığınız kararlar menfi ya da müspet yönde sosyal, toplumsal refahımıza etki ediyor. Bunun bilincinde olarak, milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz” dedi.
Yatırımcıya kredi verildikten sonra kendi haline bırakılmaması, projelerin paydaşı olunması gerektiğini söyleyen Albayrak, firmalara yerli üretim çağrısında bulundu. Verilen kredilerin amacına uygun olarak kullanıldığına emin olunması için gerekli mekanizmaların kurulması gerektiğini belirten Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

“CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEYEN PİYASA GÖZETİM KABİLİYETİNE ULAŞTIK”


“Devletimiz şu an Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir piyasa gözetim kabiliyetine ulaştı. İlgili kurumlarımız, ülkemizin finansal ve ekonomik istikrarını tehdit edecek her girişime karşı teyakkuzda ve gereken her önlemi almaktan çekinmeyecek bir düzeye kavuştu. Türkiye gibi bir ülkede faaliyette bulunan kurumlar olarak güvenliğiniz sağlanmış durumda rahat olun. Devlet teyakkuzda.”

‘Nefesimiz ensenizde’

Ekonomist Barış Soydan, Albayrak’ın “milli şuur” ve “yerli üretim” açıklamalarıyla, “Geçmişteki gibi iPhone, Volkswagen alan vatandaşa kredi dağıtıp risksiz yoldan para kazanmak yok. Bunun yerine, riski göze alıp KOBİ’lere, esnafa kredi dağıtmanızı bekliyoruz. Yoksa işsizlik aldı başını gidiyor” demek istediğini belirtirken, “Devletimiz şu anda Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir seviyede piyasa gözetim kabiliyetine ulaştı” sözlerinin, “Yaptığınız her işlemi dijital olarak takip ediyoruz. Banka koridorlarında neler konuşulduğunu biliyoruz. Yanlış yapmayın, nefesimiz ensenizde” demek olduğunu söyledi.