Biz beraberiz, yalnız değilsiniz

Biz beraberiz, yalnız değilsiniz
İş Bankası Grubu deprem bölgesi için AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, inşa edilecek deprem konutları için de 1 milyar 750 milyon TL tutarında destek sağlıyor.Banka ayrıca, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay,...

İş Bankası Grubu deprem bölgesi için AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, inşa edilecek deprem konutları için de 1 milyar 750 milyon TL tutarında destek sağlıyor.

Banka ayrıca, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere (çiftçi ve esnaf dâhil olmak üzere) kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları da dahil olmak üzere) 31 Ağustos 2023’e kadar 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelediğini ve bölgedeki depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı aldığını, bölgede yaraları sarmak, üretim ve istihdam seferberliğini başlatmak için de ilk aşamada 10 milyar TL’lik kaynak ayırdığını duyurdu.

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamada, 10 ilimizi etkileyen deprem felaketleri nedeniyle Türkiye’nin çok zor günlerden geçtiği, kış şartlarının koşullarını daha da ağırlaştırdığı, felaketlerin yaralarını sarmak ve acıları bir nebze olsun hafifletmek için dayanışma içinde olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

GENİŞ KAPSAMLI AFET YARDIM PAKETİ
Toplumun her kesimi ve iş dünyası el birliğiyle imkânlarını depremden zarar görenler için seferber ederken, İş Bankası da bölgedeki vatandaşlarımıza yönelik ihtiyaçların karşılanabilmesine katkı sağlamak, bölgeye kalıcı destek vermek üzere “Biz Beraberiz, Yalnız Değilsiniz” diyerek sunduğu geniş kapsamlı afet yardım paketini duyurdu.

İŞ BANKASI GRUBUNDAN 1 MİLYAR TL BAĞIŞ
İş Bankası Grubu, afetzedelere verilecek desteğe katkı sunmak için bölgedeki yardımları organize eden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) toplam 1 milyar TL bağış yapma kararı aldı.

KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ÖTELENİYOR
Banka, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere (çiftçi ve esnaf dâhil olmak üzere);

•Belirtilen şubeleriyle ilgili sunduğu genel bankacılık hizmetlerinden 31 Ağustos 2023’e kadar herhangi bir ücret ve masraf almayacağını,

•Kullanılan tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları da dahil olmak üzere), talebe bağlı olmaksızın 31 Ağustos 2023’e kadar 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelendi.

Afet bölgesindeki diğer 5 kentteki gerçek kişiler, KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelerle ilgili olarak;

• Bireysel ve ticari kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları ile gayrinakdi kredi komisyonları, talebe bağlı olmaksızın 1 ay süreyle faizsiz olarak ötelendi, genel bankacılık hizmetlerinden ücret ve masraf alınmayacak.

Ayrıca İş Bankası, KOBİ ölçeğinden büyük firmalara ise olay ve başvuru bazında münferiden değerlendirilmek suretiyle en uygun çözümü üretecek.

HAYATINI KAYBEDENLERİN BORÇLARI SİLİNECEK
İş Bankası, ülkemiz tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birinin yaşandığı bölgede depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçlarını anapara dâhil olmak üzere silecek.

Kredi destek paketleri ile 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli 10 milyar TL’lik kaynak

İş Bankası, bölgede depremden olumsuz etkilenmiş gerçek kişiler ile KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmeler için hazırlanan 10 milyar TL büyüklüğündeki kredi destek paketleri kapsamında, depremin etkili olduğu illerde 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vadeli bölgeye özel, avantajlı faiz oranıyla kredi kullandıracak.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARA DARÜŞŞAFAKA’DA EĞİTİM İMKÂNI
İş Bankası, depremzede çocukların eğitimine de katkı sunuyor. Bu kapsamda, 2023-2024 ve 2024-2025 yılı eğitim dönemleri için, depremlerde annesini ve/veya babasını kaybetmiş çocuklardan Darüşşafaka’da okumaya hak kazanacak olanların tüm eğitim hayatı boyunca oluşacak eğitim masrafları İş Bankası tarafından karşılanacak.

AFAD, TÜRK KIZILAYI, AKUT VE AHBAP’A YAPILACAK BAĞIŞLAR 6 AY FAİZSİZ TAKSİTLENDİRİLİYOR
Banka; AFAD, Türk Kızılayı, AKUT ve Ahbap Derneği’ne İş Bankası’nın tüm kredi kartlarıyla yapılacak bağışları faizsiz olarak 6 ay taksitlendiriyor. Kredi kartı sahipleri, taksitlendirmeyi İşCep, Maximum Mobil, Maximum İşyerim ve İnternet Şube üzerinden gerçekleştirebilecek.

Barınma, ısınma, lojistik ve gıda yardımı
İş Bankası, depremlerin hemen ardından bölgeye yüzlerce araçla barınma, ısınma, gıda, enerji vb. öncelikli ihtiyaç duyulan malzemeleri göndermeye başladı. Yardımlar sürdürülüyor. Banka ayrıca, deprem bölgesindeki çalışan ve yakınları için, yaşama hazır şekilde 300 konteyner temin ediyor.

ŞİŞECAM’DAN KONTEYNER YAŞAM ALANI
Bankanın iştiraki Şişecam tarafından, depremzedelerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan barınma ihtiyacının giderilmesi, hayatlarını idame ettirebilmelerine katkı sağlamak amacıyla geniş kapasiteli bir konteyner yaşam alanı da kuruluyor.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Zor günleri ancak el ele vererek atlatabiliriz
İnsan hayatıyla sınandığımız böylesine zor zamanlarda toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin, yardımlaşmanın önemine vurgu yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ülke olarak, büyük kayıp yaşanan deprem felaketleri nedeniyle yürekleri yakan çok derin bir keder içerisinde olduklarını söyledi.
“Bölgedeki yaraların sarılmasının ne yazık ki uzun zaman alacağı anlaşılıyor” diyen Aran, Türkiye için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek şunları söyledi:
“İlk günden bu yana milletçe ortaya koyduğumuz dayanışmayla, ayakta kalma mücadelesiyle eminim bu zor günleri de hep birlikte, el ele vererek atlatacağız. Biz de geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemiz için gövdemizi taşın altına koyarak gereğini yapmaya devam edeceğiz. Yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyor; yaşadığımız bu karanlık günlerin en kısa sürede geride kalmasını umut ediyorum.”


Akbank 650 milyon TL destek verecek

Akbank, afet bölgesi için bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalara ek olarak 650 milyon TL destek vereceğini açıkladı.
Deprem felaketinin büyük yıkıma neden olduğu illerde yaşayan kredi kartı, tüketici kredileri sahibi olan Akbank müşterilerinin ödemeleri faizsiz ertelenecek. Akbank müşterilerinin ticari kredileri de faizsiz ötelenecek. 28 Şubat’a kadar kredi kartlarıyla ahbap.org, akutvakfi.org.tr ve kizilay.org.tr'den yapılan bağışlar ücretsiz ve faizsiz olarak 6 taksitle ödenebilecek.

Yapı Kredi’den 580 milyon TL
Bölgeye insani yardımı ilk ulaştıran bankalar arasında yer alan Yapı Kredi 580 milyon liralık nakit yardım yapacak. Deprem sabahı 1.500 kişilik Yapı Kredi Gönüllüleri ile bölgeye hareket eden ve 120 kişilik arama kurtarma ekibi YAKUT ile de kurtarma çalışmaları yürüten banka 580 milyon liralık bağışta bulunacağını duyurdu. Banka, söz konusu yardım ile bölgenin yeniden inşasına ve yaraların sarılmasına katkıda bulunmak istediğini açıkladı.

DenizBank’tan 350 milyon TL bağış
DenizBank, deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat'tan itibaren gerçekleştirdiği bütün ayni ve maddi yardımlarına ilave olarak hissedarı ENBD ile birlikte depremzedelere 350 milyon TL nakdi bağışla destek sağlayacağını açıkladı.

Koç Holding’den depremzedelere 2 milyar TL kaynak tahsis edildi

Koç Holding, 6 Şubat günü gerçekleşen, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgeye gerçekleştirilen yardımların tutarının 200 milyon TL'yi geçtiğini, depremden etkilenenler için ilave 1,8 milyar TL'lik kaynak tahsis edildiğini açıkladı.

Açıklamada, deprem bölgesinde yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı 5 bin adet konteynerden oluşan, sosyal imkânları da barındıran geçici yaşam alanları oluşturulacağı ifade edildi. Şirket, 531 çalışanının 117 kişiyi enkaz altından kurtardığını belirtti. Koç Holding açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"6 Şubat günü ülkemiz tarihinin en büyük doğal afetlerinden biriyle sarsıldık. 10 ilimizi doğrudan etkileyen, bazı şehir merkezlerimizde hayal edilmesi imkânsız bir tahribata neden olan deprem felaketi yüreğimizi yaktı.

Hayatını kaybeden on binlerce yurttaşımızın yasını tutuyoruz. Deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ülkemize baş sağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Koç Topluluğu olarak; Koç Holding, şirketlerimiz, Vehbi Koç Vakfı ve VKV Sağlık Kuruluşlarıyla birlikte ülkemizin yaralarını sarmak ve ihtiyaç sahiplerine hızla ulaşmak üzere ilk günden bu yana kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz.

Arama – kurtarma çalışmalarında AFAD ekipleriyle koordineli olarak görev alan eğitimli ve donanımlı 531 çalışma arkadaşımız, 117 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı.

Bölgedeki acil ihtiyaçların karşılanması için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon halinde tüm imkânlarımızı harekete geçirerek halkımızın yardımına koştuk. Seferberlik ve dayanışma ruhuyla güç birliği yaptık.

Bugüne dek Koç Holding ve Topluluk şirketlerimizle bölgeye gerçekleştirdiğimiz yardımların tutarı 200 milyon TL’yi geçti. Buna ilave olarak bölgedeki iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu finansal destekleri de sağlamaya devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde barınma, sağlık, eğitim ve depremden etkilenen çocukların desteklenmesi kapsamında gerçekleştireceğimiz projeler için ilave olarak 1,8 milyar TL tahsis ettik. Böylelikle, şimdiye kadar yaptıklarımızla birlikte, proje bazlı yardımlarımız için toplam 2 milyar TL kaynak tahsis etmiş oluyoruz.

"20 BİN KİŞİNİN YAŞAYACAĞI GEÇİCİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK"
Bu kapsamda; Devletimizin göstereceği bölgelerde yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı 5 bin adet konteynerden oluşan, sosyal imkânları da barındıran geçici yaşam alanları oluşturacağız. Ayrıca gerekli donanımları barındıran konteyner sağlık merkezi projesi için de çalışmaya başladık. İlave olarak bölgede sıcak yemek, çamaşır ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamak için tırlarımızla verdiğimiz hizmeti arttırarak sürdürüyoruz.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ KARARLILIKLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Böyle büyük bir felaketin yaralarının sarılmasında maddi kaynak tahsisinin yeterli olmayacağının bilincindeyiz. Yapılacak yardımların projelendirilmesinden, sahadaki uygulamaya kadar tüm aşamaların süratle tamamlanması için 110 bin kişiden oluşan insan kaynağımızın uzmanlık, deneyim ve iş gücünü seferber ettik.

Bölgedeki iktisadi hayatın normalleşmesi ve bölgenin canlandırılması için şu ana kadar yaptığımız gibi tüm imkânlarımızı kullanacağız. Her zaman olduğu gibi bölgedeki iş ortaklarımızın yanındayız. Bu kapsamda yurt içinde ve yurt dışında iş birliği yaptığımız paydaşlarımızı bölgeye destek vermeye teşvik edeceğiz.

Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Devletim ve Ülkem varsa ben de varım” ilkesi ışığında 97 yıldır olduğu gibi bu büyük depremin yaralarının sarılmasında da üzerimize düşeni kararlılıkla gerçekleştireceğiz. Bu zor günleri de birlik ve dayanışma içerisinde aşacağımıza yürekten inanıyoruz."