MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama: 5 işçi hayatını kaybetti

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama: 5 işçi hayatını kaybetti
Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama meydana geldi. Patlama neticesinde 5 işçi hayatını kaybetti. MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'ndaki dinamit mikser atölyesinde bugün...

Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama meydana geldi. Patlama neticesinde 5 işçi hayatını kaybetti.

MKE Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'ndaki dinamit mikser atölyesinde bugün saat 08.40 sıralarında, işçiler üretime hazırlık yaparken henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlamayla birlikte fabrikadan dumanlar yükseldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yangına müdahale edip söndürdü.

Patlamada işçiler Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir hayatını kaybetti.


Milli Savunma Bakanlığı, patlamada beş işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Ankara Elmadağ’da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada maalesef 5 işçimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Makamları âli olsun" açıklamasını yaptı.

Ankara Valisi Vasip Şahin: Kimyasal tepkimeden kaynaklandığı değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef vefat etmiştir

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Elmadağ’daki Makine ve Kimya Endüstri’ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamaya ilişkin, “Saat 08.45 sıralarında MKE'ye bağlı Elmadağ fabrikamızda dinamit lokumu hazırlama bölümünde, kimyasal tepkimeden kaynaklandığı ilk izlenime göre değerlendirilen, teknik arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef vefat etmiştir” diye konuştu. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslsan Kavaklıoğlu ise, “Kamera kayıtlarından baktığınızda da patlama anına kadar hiç olağanüstü bir şey yok, işçilerimiz normal faaliyetlerini yapıyorlar. Patlama aniden oluşuyor. Şu anda sayın Valimin dediği gibi, Cumhuriyet savcılarımız görevlerinin başında, yapıyorlar. Sayın bakanımız Hatay’dalardı, onlar da döndü geri geliyorlar, şu anda yoldalar, Savunma Bakanımız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKE Fabrikası’ndaki patlama ile ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den bilgi aldı

İletişim Başkanlığı, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde faaliyet gösteren MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki patlama ile ilgili Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler’i telefonla arayarak bilgi almıştır. Görüşmede Cumhurbaşkanımız, patlamada şehit olan 5 işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilemiştir” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sosyal medya hesabından yaptı paylaşımda, “Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki elim patlamada şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Olayın gerçekleştiği ilk anından itibaren ilgili tüm kurumlarımız teyakkuza geçmiştir. İlk belirlemelere göre patlama kimyasal tepkimeden kaynaklanmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar derhal başlatılmıştır. Başımız sağolsun” ifadelerini kullandı.

Başsavcılıktan açıklama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da "10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup, bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir" denildi.

Kılıçdaroğlu'ndan patlamaya ilişkin paylaşım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Elmadağ’daki Makine ve Kimya Endüstri’ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamaya ilişkin, “MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum” mesajını paylaştı.

Elmadağ’da MKE’ye ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda bugün sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamada, 5 işçi yaşamını yitirdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabı üzerinden patlamaya ilişkin bir mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun mesajı şöyle:

“MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Bakan Işıkhan: Uzman müfettişler görevlendirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu. Işıkhan, "Ankara'da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun. Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir" dedi.

Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamaya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Koca, "Ankara Elmadağ'da bir fabrikada meydana gelen patlamada beş vatandaşımız hayatını kaybetti. Her birine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İlk ambulansımız olay yerine patlamadan 9 dakika sonra ulaşmış; toplam 4 ambulans, 2 UMKE timi ile 18 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Beş can kaybı dışında yaralımız bulunmamaktadır. Allah benzer kazalardan korusun" ifadelerini kullandı.