Moskova’da suikast

Moskova’da suikast
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakını ve önde gelen destekçilerinden siyaset bilimci Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. “Gelenek” adını taşıyan...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakını ve önde gelen destekçilerinden siyaset bilimci Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. “Gelenek” adını taşıyan milliyetçi bir festivale katılan Dugin ve kızı, önceki gece yapılan etkinlikten birlikte ayrılacaktı ancak Dugin son anda kızından ayrı seyahat etmeye karar verdi.

PATLAMAYI İZLEDİ
Sosyal mesajlaşma uygulaması Telegram’da paylaşılan görüntülerde Dugin’in yanan aracı şok halinde izlediği görülüyor. BBC görüntülerin kaynağını teyit edemedi. Soruşturmayı yürüten yetkililer, olayın Bolshie Vyazyomy kasabası yakınlarında meydana geldiğini, 30 yaşındaki Dugina’nın olay sırasında hayatını kaybettiğini belirtti. Rus devlet ajansı TASS’a konuşan, Dugin ailesinin dostu Andrei Krasnov, Toyota Land Cruiser model aracın Aleksandr Dugin’e ait olduğunu ve asıl hedefin Dugin olabileceğini bildirdi. Darya Dugina ise tanınan bir gazeteciydi ve babasıyla aynı görüşleri paylaşıyordu. Son olarak Rusya’nın Ukrayna işgalini savunuyordu.

Bu yıl başında, İngiltere ve ABD Darya Dugina’yı, Rusya’nın Ukrayna işgaliyle ilgili olarak yanlış bilgi yaymak gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Dugin’in yazılarının Vladimir Putin’in dünya görüşü üzerinde derin etkileri olduğu biliniyor ve Dugin, Kremlin’de hakim olan aşırı milliyetçi ideolojinin ana düşünsel mimarı olarak tanınıyor.


ESAS HEDEF BABA DUGİN
Sputnik’in haberine göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin ise Telegram’dan yaptığı açıklamada ‘Ukrayna rejiminin teröristlerinin olaya karıştığını’ ve ‘esas hedefin Aleksandr Dugin olduğunu’ belirtti. Puşilin “Ukrayna rejiminin teröristleri, Aleksandr Dugin’i ortadan kaldırmaya çalışırken kızını havaya uçurdu” ifadelerine yer verdi.

KİEV’İN DEVLET TERÖRÜ POLİTİKASI
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, suikastin arkasında Ukrayna’nın bulunduğunun doğrulanması halinde, Kiev rejimi tarafından uygulanan devlet terörü politikasının doğrulanacağını vurguladı.

KİEV: TERÖRİST BİR DEVLET DEĞİLİZ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Poldolyak ise, “Ukrayna’nın bombalamayla kesinlikle hiçbir ilgisi yok. Çünkü biz Rusya Federasyonu gibi bir devlet değiliz ve dahası, biz terörist bir devlet değiliz” dedi.

15 TEMMUZ DARBESİNİ BİLDİREN İSİM
Aleksandr Dugin, Türk kamuoyunda, “15 Temmuz’daki FETÖ darbesinden haberdar olan ve bu konuda önceden Türk yetkilileri uyaran isim” olarak biliniyor.

Dugin, darbe girişiminden yalnızca bir gün önce, 14 Temmuz’da Ankara’da dönemin belediye başkanı Melih Gökçek ve Vatan Partisi’nden isimlerle bir araya geldi. Dugin, Erdoğan ya da hükümetten herhangi bir yetkiliyle konuşmadığını söylese de uzmanların ve etkili grupların hatta Türk derin devletinin de katıldığı pek çok toplantı yaptı. Türkiye’de darbe girişimi ile ilgili çeşitli hazırlıkların içinde olunduğunu söyledi. Bir gün sonra 15 Temmuz darbe girişimi meydana geldi. Kasım 2016’da Türkiye Cumhuriyeti’nin davetlisi olarak Ankara’ya gelen Dugin, bombalanan TBMM’yi de ziyaret etti. 14 Temmuz’da Türkiye’ye yaptığı uyarılarıyla ilgili soru üzerine ise Dugin, “Rusya vatandaşı olarak bu olayı müdahale etmek istemiyorum” açıklamasını yaptı.