Naci Görür açıkladı: Türkiye'de hangi bölgelerde deprem bekleniyor?

Naci Görür açıkladı: Türkiye'de hangi bölgelerde deprem bekleniyor?
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Diyarbakır'da yaşanan 4.2'lik deprem sonrası Türkiye'de deprem beklediği bölgeleri paylaştı. Halk TV'de açıklamalarda bulunan Görür, İstanbul'da yaşanması beklenen büyük depremin yanı sıra,...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Diyarbakır'da yaşanan 4.2'lik deprem sonrası Türkiye'de deprem beklediği bölgeleri paylaştı.

Halk TV'de açıklamalarda bulunan Görür, İstanbul'da yaşanması beklenen büyük depremin yanı sıra, Erzincan Karlı Ova arası, Karlıova-Bingöl arası ve Elazığ-Malatya arası bölgelerine dikkat çekti. Görür ayrıca İzmir'de de deprem beklentisinin olduğunu kaydetti.

Diyarbakır depremine ilişkin olarak da Görür şöyle dedi:

"Ben bu bölgede bu nitelikli depremler olursa bizi şaşırtmayacağını daha önce ifade ettim. Son derece doğal. Şimdi Doğu Anadolu bölgesi Arap levhasında Bitlis-Zagros dağ kuşağıyla ayrılıyor. Arap levhası sürekli olarak kuzeye doğru hareket ediyor Avrasya'ya doğru.

Arada da Doğu Anadolu bölümü var. 6 Şubat depremleri olunca da Arap levhası kuzeye doğru 7 - 7.5 metre atılmıştır, Doğu Anadolu'yu daha da sıkıştırmıştır. Adıyaman - Hakkari arasında zaman zaman sıkışma kökenli depremler olursa pek şaşırmam. Bunların bu aralar sık görülmesinin nedeni 6 Şubat depremleridir. Bu depremler sağa sola belli yerlere stres transfer etmek suretiyle dengesini, stres alanını değiştirdiler. Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın alanlara Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında buralarda bir takım hareketler olabilir. Şuralarda şu büyüklükte deprem olacak demiyoruz, uyarıyoruz. Maraş depremlerini senelerce uyardık, sonucunu da gördük işte."

"İzmir'de ciddi faylar var"

"İzmir yarımadasında ciddi faylar var. Bölgede önemli ölçüde fay atımları olduğu için bölgede faylarda stres alanlarında değişimler olmuştur. 7 Şubat'ta ben Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim demiştim. Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez. Adana'da genelde çoğu zaman gördüğümüz aletsel dönemde bile büyük ölçüde 6'lar mertebesinde deprem var. Adana'da beklediğim deprem 6'lar mertebesinde olur. Diyarbakır'a kadar böyle büyük, yıkıcı deprem beklemiyorum. Oraya yakın olabilecek bir deprem de orayı etkiler ama bu komşunun depremi olur. Diyelim Kayseri'nin orada olan faylar vardır. Son depremlerden sonra orada da bir takım stres alanı değişimleri olmuş olabilir"

"Antalya deprem bölgesi değildir algısı yanlış"

Görür Antalya'daki deprem 4,5'lik depremi de değerlendirerek şöyle dedi:

"Antalya'da deprem olmaz algısı yanlış, külliyen yalan. Antalya'yı çevreleyen dağların doğusu ve batısı faylarla kaplıdır ve çoğu da 7 üzeri deprem oluşturabilecek boyutta faylar. Antalya dikkatli olmalı. Her yere gökdelen dikmemeli."

Celal Şengör yorumu

Görür, Celal Şengör'ün deprem sebebiyle İstanbul'u terk etme kararı almasını şöyle değerlendirdi:

"Celal daha genç bir öğrenciyken bizzat ABD'den alıp gelen benim. Çok yakın arkadaşım. Celal kendi ülkesine, insanına hizmetten kaçmaz. Kaçsaydı yurtışında en beğendiğin profesör olurdu, almak için kuyruğa girerdi. Ama Celal gitmedi bak. Uyan diye o çıkışı yaptığını düşünüyorum."

Olası Marmara Depremi

"Güneydoğu'ya dönüp bakalım. Benzer şeyler, daha da kötüsü İstanbul'da yaşanacak. Bu 11'in toplamından daha kötüsü diyorum. Nüfus, bina yoğunluğu, çarpık kentleşme, plansız büyüme, hesapsız kitapsız gelişim Marmara'da var. Deprem olduğunda bir bina yıkılsın, bak gör ne muazzam toz bulutu çıkıyor. Deprem olduğunda bir dakika içinde binlerce binanın aynı anda yıkılması nedeniyle gökyüzündeki toz dumanı düşünün. İstanbul'daki sokakları düşünün. Ulaşımı düşünün. İstanbul'da bir çok yerde parlayıcı, patlayıcı madde var, onu düşün. Dışarda kalan insan nereye gidecek, ulaşım olacak mı, hastaneler ayakta kalacak mı? İstanbul'da çok büyük bir kaos olur. Kolay kolay yardım gelir mi gelmez mi onu düşünmek lazım. İtfaiye, ambulansın ne kadar çalışacağını bilmiyoruz. En önemli hazırlık bir kenti depreme hazırlamak için deprem gelmeden önce o kentin zaafiyetlerini gidermek en akıllıca, en ekonomik yoldur. Bilim insana halk dalkavukluğu yapmaz."