NORMALLEŞME TAHMİNLERİ

NORMALLEŞME TAHMİNLERİ
“1-2 gün sonra salgın yatay seyirde diyebiliriz”Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarında azalma olduğunu söylemek için erken olduğunu belirterek “Yeni tanı konan vaka sayısında azalma var bu aslında...

“1-2 gün sonra salgın yatay seyirde diyebiliriz”

Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarında azalma olduğunu söylemek için erken olduğunu belirterek “Yeni tanı konan vaka sayısında azalma var bu aslında iyiye işaret. Ama daha azalıyor demek için süre çok kısa. Bir veya iki gün daha azalmayla devam ederse o zaman diyebiliriz ki vaka sayılarımızda bir plato başladı” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin tedavide iyi bir konumda olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Avrupa’da maddi olanaklar ve teknoloji açısından bizden iyi durumda ülkeler var. Ama sağlık personelimiz eğitim ve bilgi birikimi açısından tartışılmaz Avrupa’nın en iyisi. Bunu da Cumhuriyet sonrası tıp eğitimine borçluyuz” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi de olan Kara, ülkemizde Koronavirüs’e bağlı ölüm oranının Avrupa’ya göre oldukça iyi olduğunu belirterek “Mesela İtalya’da bu rakam neredeyse 12’lerde, Fransa’ya baktığımıza 6’ların üzerinde, İspanya’da 10’a yakın, ABD’de 5. Yani ABD 100 kişiden 4 veya 5 kişiyi kaybediyor. Türkiye’de bu rakam 2.1 civarında. Bu iyi bir rakam” diye konuştu.
Türkiye’nin yatak sayısı olarak da iyi ülkeler arasında geldiğini anımsatan Prof. Dr. Ateş Kara, aşı konusuna da değindi ve “Aşının 2021’den önce gelmesi çok iyimser bir bakış” dedi.

“Önümüzdeki haftalar belirleyici”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Sait Gönen, son bir haftadır hasta sayılarının stabilleştiğini ifade ederek, “Önümüzdeki haftalar belirleyici olacak diye düşüyorum. Aşağıya iniş 2 ya da 3 ay alır” dedi.
Hastaların en çok başvurduğu hastanelerden olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, sağlık çalışanlarının yaşadıklarını anlattı. 40’tan fazla personelin korona tedavisi gördüğünü aktaran Gönen, son bir haftanın verilerine bakıldığında stabilleşme görüldüğünü açıkladı.
Şu an Türkiye’deki durumu platoya benzeten Prof. Dr. Gönen, “Ama önümüzdeki haftalar belirleyici. Şu anda dikine gidiş plato düzeyine geldi. Ondan sonra aşağıya inişi de 2 ay alır zaten. Belki 3 ay alır. Son bir haftadır bizdeki hasta sayıları stabilleşti. Önümüzde Çin tecrübesi var. İtalyanların tecrübesi var” dedi.

“Henüz salgının başındayız”

Prof. Dr. Emrah Altındiş, Aralık ayında başlayan korona pandemisinin henüz başında olunduğunu söyledi.
Boston College’da kendi laboratuvarını kuran Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Emrah Altındiş, Türkiye’deki vakaların neredeyse yarısının son bir hafta içerisinde tespit edildiğini söyleyerek, “Her ne kadar pembe bir tablo çizilmeye çalışılsa da yavaş yavaş artarak gelmekte olan bir tsunami var. İyimser ya da kötümser değil, gerçekçi bakmalıyız” dedi.
“Nevşin Mengü ile Özel Haber”e konuşan Altındiş, ABD’deki durumu da değerlendirdi. ABD’yle ilgili iyi bir tablo çizildiğine dikkat çeken Altındiş, “Amerika rüyalar ülkesi olduğu kadar aynı zamanda da kabuslar ülkesi” ifadelerini kullandı.

“En büyük hatamız teste çok güvenmek oldu”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, sağlık alanındaki en büyük hatanın testlerin verdiği sonuçların kesin olduğuna inanmaktı diyerek, “Eğer sosyal mesafeyi korumazsanız, el temizliği ve solunum hijyenine dikkat etmezseniz ve insan hareketlerini tamamen serbest bırakırsanız istediğiniz kadar güçlü bir sağlık sisteminiz olsun bu salgınla asla baş edemezsiniz” dedi.
Sayılar konusunda sürecin olabildiğince şeffaf yürütüldüğünü söyleyen Azap, bazı hastalara koronavirüs olmalarına rağmen yapılan PCR testlerinin negatif çıkabildiğini söyledi. Azap, “Kesin sonuçları net bir biçimde ortaya koyabilecek çok duyarlı testlerin hâlâ geliştirilememiş olması tüm dünyanın sorunu. Tüm bunların sonucunda gerçek sayıya erişemiyor olabiliriz” diyerek ekledi. Türkiye’deki ölüm oranı yüzdesini de değerlendiren Azap, “Şu an ölüm oranının yüzde 2 olduğunu söylüyoruz ama ölen kişiyi, tanı konmuş tüm kişilerin sayısına bölerek bu yüzdeliğe ulaşıyoruz. Dolayısıyla ölüm oranı, hastalığa yakalanan kişilerin değil, hastaneye gelecek kadar ağır belirti göstermiş ve tanı konmuş kişilerin toplam sayısına göre belirleniyor” dedi.
“HASTANEYE BAŞVURANLARIN 4-5 KATI”
Hastaneye başvurmayanların; hastaneye başvuran ve tanı konmuş kişilerin yaklaşık dört ila beş katı olabileceğini söyleyen Azap, “Dolayısıyla bu hastalığa enfekte olan tüm kişileri dahil ederek ölüm oranı verildiğinde, bunun binde 2 olduğu düşünülüyor. Buradan bakıldığında da çok ölümcül bir enfeksiyonla karşı karşıya olmadığımızı söyleyebiliriz. Bir panik havası var ve bu hastalığa her yakalananın öleceği sanılıyor. Öyle bir şey yok” diye konuştu. Sokağa çıkma yasağıyla sokağa çıkanlar arasında hastalığın yayılma durumunun ortaya çıkması için bir hafta geçmesi gerektiğini söyleyen Azap, “Artışın boyutu çok belirleyici olacak. Şu an pek çok büyük şehrimizde, pek çok hastane pandemi eylem planını hayata geçirmiş durumda ve hazırlıklı” ifadesini kullandı.