OceanGate CEO'sunun 2018'deki röportajı ortaya çıktı: Defalarca ciddi hasara neden oldu

OceanGate CEO'sunun 2018'deki röportajı ortaya çıktı: Defalarca ciddi hasara neden oldu
18 Haziran'da patlayarak 5 kişinin ölümüne neden olan Titan denizaltında OceanGate CEO'su Stockton Rush’da vardı. Daily Mail’in haberine göre Rush daha önceki röportajında trajediye sürüklenen denizaltısının 2018’de yıldırım...

18 Haziran'da patlayarak 5 kişinin ölümüne neden olan Titan denizaltında OceanGate CEO'su Stockton Rush’da vardı. Daily Mail’in haberine göre Rush daha önceki röportajında trajediye sürüklenen denizaltısının 2018’de yıldırım çarpması sonucu ciddi hasar gördüğünü söyledi.

Rush röportajda talihsiz denizaltısının o yılın nisan ayı sonlarında Bahamalar'da bir test dalışı sırasında dolaylı bir yıldırım çarpmasına maruz kaldığını açıkladı. Rush Ağustos 2018'de Teledyne Marine Başkan Yardımcısı Matt Burdyny'ye verdiği röportajda "Neyse ki doğrudan bir çarpma değildi. Karbon fibere doğrudan bir çarpma olsaydı muhtemelen bizi tamamen yok ederdi" ifadelerini kullandı.

Mayıs 2018'de OceanGate'in hesabından yapılan bir Instagram paylaşımında firma şunları "Derin deniz testleri nisan ayı sonlarında Bahamalar'daki Marsh Limanı yakınlarında başladı. Denizaltının elektronik sistemi, varışta iç sistemlerinin yüzde 70'inden fazlasını etkileyen yıldırım hasarına uğradı" ifadelerini kullandı. 

Bu olay Titanik Araştırma Keşif Gezisi'nin ertelenmesine yol açtı, Rush o dönemde yaptığı açıklamada gecikmenin hayal kırıklığı yarattığını ancak firmasının yoğun bir zaman çizelgesi nedeniyle test sürecini kısa kesmek istemediğini belirtti. Rush ayrıca "Güvenlik konusunda yüzde 100 kararlıyız ve herhangi bir sefere başlamadan önce denizaltıyı tamamen test etmek ve tüm acil durum prosedürlerini doğrulamak istiyoruz" dedi.

"Neyse ki ticari kullanıma hazır ve hat üzerinde değiştirilebilir parçalar kullanıyoruz"

Rush, Burdyny ile ağustos ayında yaptığı röportajda, Titan'ın hasarlı parçalarının birkaç gün içinde değiştirildiğini iddia ederek, aksilikten etkilenmemiş görünüyordu. Rush bununla ilgili olarak "Neyse ki ticari kullanıma hazır ve hat üzerinde değiştirilebilir parçalar kullanıyoruz. Dolayısıyla birkaç gün içinde tüm bu bileşenleri değiştirebildik" dedi.

Çatlama seslerini ciddiye almadı

The Times'ın haberine göre, Deniz Teknolojisi Derneği'nin insanlı sualtı araçları komitesi başkanı 2018 yılında Rush'a bir mektup yazarak OceanGate girişiminin potansiyel olarak feci sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Mektubu düzinelerce uzman imzaladı. Ertesi yıl, bir uzman Rush'ı bir dalış sırasında çatlama sesleri duyduğu konusunda uyardı ve Titan'ın faaliyetlerini askıya almasını istedi. Ancak, revizyonlar yaptıktan sonra CEO müşterileri gemiye almaya devam etti. Ayrıca 2021'deki bir dalış sırasında Titan'ın iniş sırasında bir taraftaki tahrik sistemini kaybettiği de ortaya çıktı.

Batmamak için ağırlıklardan kurtulmaya çalıştı

Yolculukta yer alan Bill Price gazeteye yaptığı açıklamada, Rush'ın yolculara denizaltıyı sallamaları talimatını verdiğini, böylece ağırlıkların düşeceğini ve yüzeye geri dönebileceklerini söyledi. Bu soruna rağmen Titan ertesi gün bir başka dalışa daha çıktı.