Offshore’cular rüşvetçilerden çok şikayetçi

Offshore’cular rüşvetçilerden çok şikayetçi
Uluslararası gazeteciler komisyonunun ortaya koyduğu offshore skandalının ardından, vergi cenneti adalarda şirket kuran iş insanları gündemde. Listelerde ismi geçen iş insanlarından birisi Alman haber ajansı DW’ye konuştu.İsmini...

Uluslararası gazeteciler komisyonunun ortaya koyduğu offshore skandalının ardından, vergi cenneti adalarda şirket kuran iş insanları gündemde. Listelerde ismi geçen iş insanlarından birisi Alman haber ajansı DW’ye konuştu.
İsmini vermeyen iş insanı, Pandora belgelerinden sonra hayatının olumsuz etkilendiğini söyledi, bu sistemde de mağdur olanın küçük şirketler, kazananın ise büyük şirketler ve politikacılar olduğunu söyledi:
“Offshore’da şirketi olan herkes hani kaçak göçek peşinde değil. Daha doğrusu oradaki herkes aynı değil tabii. Yani mesela adam politikacı işte rüşvet alıyor, onu yapıyor, bunu yapıyor. Hani o adam da orada” Benim adım da orada. Ne diyeceksin? Şimdi ben bir vatandaşsam ve Panama devleti de bunu bütün insanlara açtıysa ben bundan niye faydalanmayayım?”
Dünyadaki bütün şirketlerin, özellikle denizcilik sektöründe bu avantajlardan yararlandığını, Panama’nın BM’nin resmen tanıdığı bir devlet olduğunu söyleyen ‘offshore’cu iş insanı, bu imkanı illegal faaliyetler için kullananlar nedeniyle kendilerinin suçlanamayacağı görüşünde.
Offshore hesaplarla ilgili bilgi veren iş insanının en çarpıcı gözlemi ise vergiden kaçınarak biriktirilen sermayeye ilişkin:
“Benim bugüne kadar Türkiye’de ve dünyada gördüğüm herkesin illegal bir şekilde sermaye biriktirip, illegalden kastım da vergi vermeyerek para biriktirmek veya kara işler yapıp ondan sonra da bunu bir şekilde legalize etmek. Temizliyor parayı, gidiyor yatırım yapıyor. Milyon dolarlık otel alıyor. Bu parayı nereden buldun? Herkes biliyor nereden bulduğunu da kimse de kalkıp arkasını sormuyor. Artık büyük yatırım yapan bir iş insanı olmuşsun sonuçta”
Kaynak: Pelin Ünker / Serdar Vardar Deutsche Welle Türkçe

İŞİN İÇİNDE KENDİLERİ DE VAR

Pandora Belgeleriyle ortaya çıkanı KRT TV’de katıldığı Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında AKP kurucularından CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener anlattı. Şener, offshore ile yurt dışına kaçırılan paralardan vergi alınmasını sağlayacak listenin Cumhurbaşkanı kararıyla açıklanmadığına dikkat çekti ve ekledi, “Demek ki işin içinde kendileri de var”
Hükümetin kara parayı takip konusunda iştahsız göründüğünü belirten Şener, “Hükümetin iştahsızlığının en önemli nedeni bundan kendileri başta olmak üzere yakın çevrelerinin büyük nemalar elde ediyor olmalarıdır” dedi.
Türkiye’nin kara paradan kurtulmadıkça ekonomisinin rayına oturmayacağını vurgulayan Şener, sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
“Son 10 yılda her yıl varlık barışı yasası çıkarılmıştır. Bununla her türlü kara paranın Türkiye’ye getirilip aklanmasına imkan sağlanıyor. Bunun için Meclis alet ediliyor”
Şener, “İki yönlü bir mekanizma kurmuşlar” diyerek uygulamayı anlattı:
“Birincisi, vergi barışlarıyla Türkiye’de kara parayı legalleştiriyorlar. İkincisi burada veya Türkiye ile bağlantılı yurt dışında birikmiş paraları ve varlıkları bu vergi cennetlerine transfer etmek suretiyle bir takım mali yükümlülüklerden kurtuluyorlar. Yani hem iç bağlantılarıyla hem dış bağlantılarıyla korkunç bir para trafiğinin oluştuğu bunun iktidar tarafından da desteklendiği, yasal alt zemininin de iktidar tarafından oluşturulduğu bir mekanizma karışımızdaki.”
AKP Kurucusu Şener, kendisinin Başbakan Yardımcılığı döneminde çıkarılan düzenlemenin 16 yıldır çalıştırılmadığına da dikkat çekti, vergi cennetlerine gönderilen paradan yüzde 30 stopaj kesilmesi için bu yerlerin Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması gerektiğini söyledi. Şener, “Vergi cennetleri kararı yayınlanmayınca kanundaki madde işlemiyor, işlese ne olacak; bir yüzde 30’u vergi diye alınacak. İki, artık resmi kayıtlara girerek transfer edildiği için kimin parasının nereye gittiği ortaya çıkacak. Ama mevcut iktidar sürekli gizliliğe ve sırra dayalı olarak kendi kurduğu düzeni sürdürüyor.”