Özel, Romanların yaşadığı gelir adaletsizliğine dikkat çekti: CHP’de siyaset yapmaya çağırdı

Özel, Romanların yaşadığı gelir adaletsizliğine dikkat çekti: CHP’de siyaset yapmaya çağırdı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de Roman yurttaşlarla buluştu. Romanların karşılaştığı adaletsizlikleri ve ayrımcılıkları vurgulayan Özel, gelir eşitsizliğine dikkat çekerek Romanları CHP'de siyaset yapmaya çağırdı. ...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de Roman yurttaşlarla buluştu. Romanların karşılaştığı adaletsizlikleri ve ayrımcılıkları vurgulayan Özel, gelir eşitsizliğine dikkat çekerek Romanları CHP'de siyaset yapmaya çağırdı.  Ayrıca, AKP ve MHP'nin korku siyaseti güttüğünü ve  HÜDA-PAR'ı da yanlarına alarak benzer bir çizgiye geldiklerini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de Roman yurttaşlarla buluşmasında, “Maalesef Romanlar ciddi sorunları olan toplum kesimi. Romanların uğradıkları çeşitli ayrımcılıklar ve adaletsizlikler var. Gelir adaletsizliği Türkiye’nin sorunu ama Romanların çok daha önemli sorunu. Gelir eşitsiz dağılıyor ve bu eşitsiz dağılımdan en dezavantajlı yararlanan gruplar Romanlar” diye konuştu. Özel ayrıca, “Bu ülkede iki siyaset yarışıyor. Biri korku, diğeri umut siyaseti. AKP ve MHP kol kola girdiler, maalesef yanlarına HÜDA-PAR’ı da aldılar. ‘Bekar kadınlar sahiplendirilmeli’ diyenlerle üç beş oy için bir araya geldiler. Her geçen gün birbirlerine benziyorlar" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçim çalışmaları kapsamında bugün İzmir'de Roman yurttaşlarla buluştu. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada konuşan Özel, şunları söyledi:

“Bu partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘İki büyük eserim var. Biri Cumhuriyet ise diğeri de Cumhuriyet Halk Partisi’dir’ diyor. Biz onun partisinde siyaset yapıyoruz. Yakasında parti rozeti olan arkadaşlarımız var. Herhangi bir siyasi partiye mensup olmayan siz değerli kardeşlerimiz varsınız. Hepimiz Ata’mızın kurduğu Cumhuriyet’i çok seviyoruz. Cumhuriyet eşit yurttaşlık ilkesine göre kuruldu. Anayasamız herkesin eşit olduğunu ifade ediyor. Belki ihtiyacı olan her türlü ayrımcılığa karşı güvence maddeleri yok ancak bu toprakları birlikte kurtardığımızı, bu Cumhuriyet’i birlikte kurduğumuzu ve hepimizin eşit yurttaşlar olduğunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluş ilkeleri ve kurucu Anayasa’mız açıklıkla ifade ediyor.

"Romanların uğradıkları çeşitli ayrımcılık ve adaletsizlikler var"

Maalesef Romanlar ciddi sorunları olan toplum kesimi. Siz onların kıymetli temsilcilerisiniz. Romanların uğradıkları çeşitli ayrımcılıklar ve adaletsizlikler var. Gelir adaletsizliği Türkiye’nin sorunu ama Romanların çok daha önemli sorunu. Gelir eşitsiz dağılıyor ve bu eşitsiz dağılımdan en dezavantajlı yararlanan gruplar Romanlar. Bir başka mesele kayıt dışı istihdam alanına itilen, kayıt içi istihdamda dışlanan, hep günlük kazançlı güvencesiz işler yapmaya zorlanan önemli bir topluluğu temsil ediyorsunuz. Sosyal ve ekonomik statülerinin çok ileriye taşınması gereken ve hiçbir dışlanmaya maruz kalmadan pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla aradaki farkın hızla kapatılması gerekiyor. Maalesef bu ülkede ekonomik olarak bazı çocuklar, bazı çocuklardan aradaki farkı kapatamayacak kadar geride yarışa başlıyorlar. Şüphesiz Roman çocukları buna çok iyi örnek. Çünkü okula erişimin, gittiği okulların nüfusunun, giyimin, kuşamın, kendine ait bir odanın olmaması sorununun, barınma, beslenme, ısınma sorununun Roman çocukları hayata farkı kapatamayacak kadar geriden başladığını biliyoruz. Bu imkansızlıklar, aslında Romanların birilerinin onların üzerine attığı, ayrımcılık yaptığı birtakım eksiklikler gibi göstermeye çalıştıklarının aksine Roman çocukları biraz imkan tanındığında inanılmaz başarılar gösteriyorlar.

"Sağ partilerden bunu bekleyemezsiniz"

Sosyalist Enternasyonal Kongresi’nde de ifade ettim. Sosyal demokratların diğer partilerden farklı olan kısmı, insanı ayırmayan ve dezavantajlılara mutlaka ama mutlaka pozitif ayrımcılığı savunan, Anayasa’ya konulmasını savunan, göçmenleri, romanları, yoksulları, her türlü dezavantajlı grubu çok farklı şekilde sahiplenmesi gereken bir yapıdır. Sağ partilerden bunu bekleyemezsiniz.

"Romanlar olarak chp'de siyaset yapın"

CHP'nin bütün belediye başkan adayları bu dönem çok genç ve dinamik. Burada da yarı yarıya kadın erkek eşitliği neredeyse sağlanmış diyebilirim. Biz, Atatürk’ün yaptığı en önemli işlerden kadına seçme ve seçilme hakkını çoğu ülkeden 40 yıl önce vermek. Maalesef sonra bir gerileme yaşandı. İzmir’de bugüne kadar altı tane belediye başkan adayımız olmuş. Bu dönem 9 tane birden aday gösterdik. Dokuzu da seçilecek yerden. Eşit temsili sağlayacağız. İl başkanımızın bir Roman kardeşimizi il yönetimine almasını önemsiyorum. Romanların Meclis’te temsil edilmesi gerektiğini savunuyorum. Bizim belediyelerimiz Romanların en az sorun yaşadığı belediyeler. Romanlar olarak CHP’de siyaset yapın, yapan arkadaşlarınıza destek olun. Görevlere talip olun söz veriyorum, Genel Başkanınız arkanızda.

"AKP VE MHP kolkola girdiler, yanlarına  HÜDA-PAR'I aldılar"

Bu ülkede iki siyaset yarışıyor. Biri korku, diğeri umut siyaseti. AKP ve MHP kol kola girdiler, maalesef yanlarına HÜDA-PAR’ı da aldılar. Geçmişte domuz bağlarını, kadına karşı şiddeti hatırlıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde ‘bekar kadınlar sahiplendirilmeli’ diyenlerle üç beş oy için bir araya geldiler. Her geçen gün birbirlerine benziyorlar. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bir tane nazar boncuğu takacak olsam, bu adamlar hiç mi iyi bir şey yapmadılar... Elbette yapmışlardır. Bir nazar boncuğu var al onu tak desen, İstanbul Sözleşmesi için takarım. Çünkü kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili bir işti. Ama tuttular bir gecede çıktılar. HÜDA-PAR’cılar böyle istiyor diye çıktılar. Kadına şiddet vakaları tekrar artmaya başladı. Medeni Kanun’a göz dikenler çoğalmaya başladı."