Özgür Urfa: Madendeki siyanür sızıntısı takipsizlik kararıyla örtbas edilmişti, yargı da felaketin faili

Özgür Urfa: Madendeki siyanür sızıntısı takipsizlik kararıyla örtbas edilmişti, yargı da felaketin faili
TİP avukatı Özgür Urfa, Erzincan İliç'teki altın madeninde meydana gelen faciaya ilişkin konuştu. 2022 yılında aynı madendeki siyanür sızıntısının takipsizlik kararıyla sonuçlandığını hatırlatan Urfa, "Yargı da felaketin...
TİP avukatı Özgür Urfa, Erzincan İliç'teki altın madeninde meydana gelen faciaya ilişkin konuştu. 2022 yılında aynı madendeki siyanür sızıntısının takipsizlik kararıyla sonuçlandığını hatırlatan Urfa, "Yargı da felaketin faili" ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi üyesi avukat Özgür Urfa, Erzincan'ın İliç ilçesinde siyanürle altın çıkarılan ve heyelan yaşanan altın madeninde daha önce yaşanan siyanür sızıntıyla ilgili şikayetin sonuçsuz kaldığını hatırlattı.

Sosyal medya hesabından savcılığın 2022'de açıkladığı kararı paylaşan Urfa, "Madendeki siyanür sızıntısıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve diğer parti/kurumların suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.10.2022’de takipsizlik kararıyla örtbas edildi. Maden patronları ve onları koruyup kollayan yargı, bugünkü felaketin de failidir" ifadelerini kullandı.

Anagold Madencilik şirketinin işlettiği madende 21 Haziran 2022 yılında siyanür sızıntısı yaşanmıştı.

Erzincan Ziraat Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye İşçi Partisi'nin savcılığa yaptığı suç duyuruları için takipsizlik kararı verilmişti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 16,4 milyon lira ceza kestiği maden, 3 ay sonra yeniden faaliyete başlamıştı.