Para çok vergi yok

Para çok vergi yok
G7 ve G20’de ana gündem en zengin şirketlerden nasıl daha fazla vergi alınacağı konusuyken, bireysel servetiyle milyarderler listesinden düşmeyen isimlerin, 15 yıldan uzun bir süre boyunca servetlerine oranla ne kadar az vergi ödedikleri...

G7 ve G20’de ana gündem en zengin şirketlerden nasıl daha fazla vergi alınacağı konusuyken, bireysel servetiyle milyarderler listesinden düşmeyen isimlerin, 15 yıldan uzun bir süre boyunca servetlerine oranla ne kadar az vergi ödedikleri ortaya çıktı. Bu isimlerin vergilerine ilişkin beyanlar, New York merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica.org tarafından kamuya sızdırıldı.
Önceki gece ABD’nin en zengin binlerce isminin vergi otoritesi Internal Revenue Service (IRS) beyanlarını ele geçirdiklerini açıklayan ProPublica, kamu yararına bu bilgileri ifşa ettiğini belirterek okurlarına şu mesajı verdi: “Haberiniz olmayabilir ama bir milyarderden daha yüksek oranlarda vergi ödüyor olabilirsiniz.”
BİLGİYİ SIZDIRANLAR BULUNURSA YARGILANACAKLAR
IRS verilerinin sızması sonrası kurumun başındaki Charles Rettig, ProPublica’nın bu verileri nasıl ele geçirdiğine ilişkin iç ve dış soruşturma başlatıldığını duyurdu. ABD kanunlarınca bir hükümet çalışanının vergi iadeleri veya beyanlarla ilgili kamuya bilgi sızdırması suç teşkil ediyor.
Dünyanın en zengin insanı, Amazon’un kurucusu ve uzaya gideceğini duyuran Jeff Bezos 2017 yılında bir dolar bile gelir vergisi ödememiş. 2011’de de Bezos’un gelir vergisi ödemediği belirtiliyor. 2018 yılında ise şu anda dünyanın en zengin ikinci ismi olan Tesla’nın kurucusu Elon Musk hiçbir gelir vergisi ödememiş. Michael Bloomberg’ün de son yıllarda hiç gelir vergisi ödemediği dönem olmuş. Milyarder yatırımcı Carl Icahn de iki kez gelir vergisi ödemediği dönem geçirmiş. George Soros da üç yıl art arda hiçbir gelir vergisi ödememiş.