Ezgi Gizem Gülümser

Ezgi Gizem Gülümser

Döktür bi Şekspir, 37 kısım tekmili birden!

“Döktür Bi Şekspir” boş sahnede bol devinimle, mandolin çalıp şarkı söylemeyle, kusarak ölen Shakespeare kadınlarıyla, jonglaj’la, seyirciyi oyuna dahil etme ve rap yapıp dans etmeyle giderek büyüyor. Oyun süresi boyunca otuz yedi metni izlemiş olduğunuza inanamıyorsunuz ve her metnin sahnelenişi sonrası seyirci bu “hızlı betimleme”nin ya daha uzun ya da bitmeyen bir versiyonunu görmek için meraklanıyor!..

Tiyatro Ak’la Kara’ın 2020-2021 sezonu için hazırladığı ve Levent Ünsal’ın anısına sahnelediği “Döktür Bi Şekspir”, Shakespeare’in otuz yedi oyununu birden seyirciye yalnızca üç aktör ile tek perdede sunuyor.Adam Long, Daniel Singer ve Jess Winfield’in yazdığı metni çevirip adaptasyonunu sağlayan ise Savaş Özdural. Sahnelenen otuz yedi metni sahnede seyirciye aktaranlar ise Özdemir Çiftçioğlu, Savaş Özdural ve Fatih Gülnar.

Oyun, tek perde boyunca “hızlandırılmış” bir Shakespeare deneyimini sunuyor seyircisine. Sahne boş ve iktidarın iki yüzlülüğünü anlatan Shakespere’a atıfta bulunan koca bir taht ve külliyatını işaret eden dev bir kitap dışında bir şey görmüyoruz. Oyun açık biçemde açılıp aktörlerin seyirciye az sonra ne izleyeceklerini açıklamaları ile başlıyor. Birbirinin aynı, fakat farklı renklerde tasarlanan aktörlerin kostüm tasarımı Pelin Turancı Özdural’a ait. Birbirlerinden çok farklı karakterde olan üç aktör, sahnede birbirlerine kendi isimleri ile hitap ederlerken sahneleri seyirciye nasıl aktaracakları ile ilgili de tartışıyorlar.

Oyun, 37 metnin seyirciye aktarımını içerdiği için aksesuar kullanımı da bol oluyor. Sahne arkasına koşarak giden oyuncular saniyeler içinde bir sonraki oyuna peruk, pelerin, etek gibi giysilerle hızlıca hazırlanıyorlar. Teknik ve aksesuar tasarım ise Gökhan Arsın ve Hakan Çakmak’a ait.

Saniyeler içinde Macbeth’den Bir Yaz Gecesi Rüyası’na…

Seyirci, hem sahne üstündeki bu komik, birbirleriyle didişen üç aktörü izliyor hem de her bir aktörün Shakespeare’i nasıl gördüklerine şahit oluyor. Bir an için “Bir Yaz Gecesi Rüyası” izlerken sonrasında “Macbeth”i saniyeler içinde izleyebiliyorsunuz. Metinlere tamamen hâkim olanlar için yeni bir sahneleme ile yeni bir bakış açısı açan oyun; metinleri bilmeyenler için de merak uyandırıcı bir yorum olarak adını yazdırıyor seyircinin zihnine.

“Döktür Bi Şekspir” boş sahnede bol devinimle, mandolin çalıp şarkı söylemeyle, kusarak ölen Shakespeare kadınlarıyla, jonglaj’la, seyirciyi oyuna dahil etmeyle ve rap yapıp dans etmeyle giderek büyüyor. Oyun süresi boyunca otuz yedi metni izlemiş olduğunuza inanamıyorsunuz ve her metnin sahnelenişi sonrası seyirci bu “hızlı betimleme”nin ya daha uzun ya da bitmeyen bir versiyonunu görmek için meraklanıyor.

Seyirci de oynuyor

Sahneleme, açılışını seyirciyle oldukça sakin ve ciddi bir konuşmanın açılışını yapar gibi gerçekleştirip sonrasında giderek hızlanan komik bir kaosa doğru -kendi içindeki düzeni ile- büyüyor. Seyirci de bir süre izledikten sonra tüm ritme ayak uydurmaya başlıyor. Sahneleme açısından da hem metinlerin önemine işaret eden yapım, aynı zamanda metni bir kenara bırakarak da oyunculuğun kendisini izletmesi durumunu işaret ediyor.

Oyun, kapanış kısmında biraz yavaşlayarak seyirciyi de performansa diyalog ve eylem vererek katan üç aktörün yönetimine bırakıyor. Eş zamanlı söylenen sözler ve sahnedeki eylem birleşince oyun boyunca icra edilen açık biçem, seyirci için de daha keyifli bir anlama kavuşuyor. Kapanışı bir şova dönüştüren ekip; tek bir Shakespeare oyununu hızlı, daha hızlı ve sondan başa çok daha hızlı oynayarak seyircinin aktör seyrini katlıyor.

Shakespeare’in otuz yedi oyununun teknik ekibinin isimleri ise şöyle: Işık tasarım, Ahmet Güleryüz; teknik yönetmen, Zafer Yardımcı; Romeo ve Juliet dans koreografı, Ilgın Angın; Othello rap şarkı altyapısı, Maya Özdural.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ezgi Gizem Gülümser Arşivi