PİT STRATEJİSİ BU KEZ RED BULL’A KAZANDIRDI

PİT STRATEJİSİ BU KEZ RED BULL’A KAZANDIRDI
2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın yedinci yarışı olan Fransa Grand Prix’sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı. İkinci Sir Lewis Hamilton olurken, Verstappen’nin takım arkadaşı Sergio Perez podyumun son basamağını...

2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın yedinci yarışı olan Fransa Grand Prix’sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı. İkinci Sir Lewis Hamilton olurken, Verstappen’nin takım arkadaşı Sergio Perez podyumun son basamağını kapattı. Böylelikle Red Bull bu seneki ilk çifte podyumunu elde etmiş oldu.


Yarışa lider başlayan Verstappen ilk virajda kontrolünü kaybederek pist dışına çıktı ve en yakın rakibi Hamilton’a birinciliği kaptırdı. Yarış Hamilton, Verstappen ve Valteri Bottas sıralaması şeklinde devam etti.
Hamilton, ilk bölümde daha iyi bir tempo yakaladı ve farkı yavaş yavaş açarak üç saniyenin üzerine çıkardı. Bottas da Verstappen’in yaklaşık üç saniye ardındaydı.
Yarış tam anlamıyla pit stopların başlamasıyla heyecan kazandı. Mercedes erken pit ile avantaj elde edeceğini düşünerek Bottas’ı pite aldı ve Verstappen’in önüne geçirmeye çalıştı. Bir tur sonra da Verstappen pite girdi.
Verstappen pitten Bottas’ın önünde çıktı ve Alman üretici çok beklemeden Hamilton’ı da pite aldı. Fakat hızlı pit stopa rağmen Hamilton yarışa Verstappen’in ardında döndü. Pitlerin ardından sıralama Verstappen, Hamilton, Bottas şeklinde değişti.
Üç pilot pit stopla birlikte sert lastiklere geçmişlerdi ancak yarışı tek pit stopla bitiremeyecekleri konusunda telsizden de sürekli şikayetlerde bulundular.
Red Bull 33. turda Verstappen’i tekrar pite aldı ve orta hamur lastiğe geçti. Çift pit stop stratejisine geçen Verstappen, takım arkadaşı Perez’in ardında yarışa döndü. Daha sonra takım emriyle Perez’in Verstappen’e yol vermesiyle, Hollandalı pilotun Mercedes avı başlamış oldu.
Verstappen bitişe 9 tur kala Bottas’ı geçerek ikinciliği aldı. Bu sıralarda uzun bir ilk bölüm geçiren Perez de bitime dört tur kala Fin pilotu yakalayarak üçüncülüğü elde etti.
Son turda Hamilton’ı yakalayan Verstappen temiz bir atakla geçiş yaptı ve damalı bayrağı gören ilk pilot oldu. Verstappen bu yılki üçüncü galibiyetini alırken, Red Bull da art arda üçüncü galibiyeti elde etti. En hızlı tur puanını da alan Hollandalı pilot, Hamilton ile olan puan farkını 12’ye çıkardı.
Hamilton, Verstappen’in ilk virajdaki hatasını değerlendirse de Mercedes’in pit stop stratejisinin kurbanı oldu. Lastiklerini iyi saklayan İngiliz pilot ikinci başladığı yarışı ikinci sırada bitirdi.
Bottas ise üçüncü başladığı yarışı dördüncü sırada tamamladı. Verstappen’e geçilmeden önce telsizden sert bir çıkış yapan Fin pilot, tek pit stopla bu yarışın bitmeyeceğini dile getirdi.
Mercedes, strateji hatasını kabul etti ve sorumluluğu üstlendi.
McLaren pilotları, Fransa hafta sonunda oldukça iyi performans sergilediler ve takıma değerli puanlar kazandırdılar. İngiliz pilot Lando Norris beşinci olurken, Avustralyalı pilot Daniel Ricciardo da altıncı oldu.
AlphaTauri pilotu Pierre Gasly yedinci, Alpine pilotu Fernando Alanso sekizinci oldu.
Aston Martin pilotları Sebastian Vettel ve Lance Stroll, hafta sonunun son puanlarını alan isimler oldular.
Fransa yarışı, Ferrari pilotları için hayal kırıklığıyla doluydu. Carlos Sainz, 11. sırada yarışı tamamladı. Charles Leclerc de çift pit stop stratejisiyle beraber 16. oldu. Bu sonuçlarla İtalyan takımı hafta sonunu puansız kapattı.
2021 Formula 1 sezonunun bir sonraki yarışı 27 Haziran’da Red Bull Ring’de gerçekleştirilecek.