Prof. Dr. Osman Müftüoğlu tek tek saydı: İşte vücudu magnezyum, kalsiyum, çinko ile dolduran meyve ve sebzeler

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu tek tek saydı: İşte vücudu magnezyum, kalsiyum, çinko ile dolduran meyve ve sebzeler
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu magnezyum açısından kuvvetli sebze ve meyve önerisinde bulundu. Ispanak, Pazı, Kabak Çekirdeği, yoğurt, kefir, badem, siyah fasulye, bitter çikolata ve Muz'un özelliklerini anlattı.Vücutta magnezyum eksikliği...

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu magnezyum açısından kuvvetli sebze ve meyve önerisinde bulundu. Ispanak, Pazı, Kabak Çekirdeği, yoğurt, kefir, badem, siyah fasulye, bitter çikolata ve Muz'un özelliklerini anlattı.

Vücutta magnezyum eksikliği yaşandığında iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

Ayrıca konsantrasyon eksikliği ve zihinsel bulanıklığa da yol açabilir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu magnezyum açısından zengin olan besinleri tek tek saydı.

Ispanak

1 su bardağı 157 mg. magnezyum içerir. Bu, ihtiyacın yüzde 40’ına tekabül eder. Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.

Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Pazı

1 su bardağı 154 mg. magnezyum içerir. Pazı antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliğinin olması kansere karşı koruyucu olduğunu gösterir.

Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. A, C, D ve K vitaminleri bakımından zengin olan pazı, bu özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kabak Çekirdeği

1/8 su bardağı 92 mg. magnezyum içerir. Kabak çekirdeği aynı zamanda cilt kuruluğunun önüne geçer, cilt üstü ve altı iltihaplı dokuların da oluşumunu engeller.

Kan yoğunluğunun dengelenmesinde filtreleme görevi üstlenen omega 6 gibi yağ asitleri, kan akışkanlığının dengelenmesine yardımcıdır. Ayrıca, besinlerin sindirimini kolaylaştırması besin değerlerinin emilimlerini olumlu etkiler.

Yoğurt ya da Kefir

1 su bardağı 50 mg. magnezyum içerir.

Kefir, günlük olarak tüketildiğinde metabolizma üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu düşünülen kefirin aynı zamanda karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

İçeriğindeki yoğun mikroorganizmalar ve probiyotik özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar. Vücut yeterli kalsiyum aldığında alınan bu kalsiyum doğrudan kemikler için kullanılır. Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar.

Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur.

Badem

30 gramı 8 mg. magnezyum içerir. Badem yemek kırmızı kan hücrelerinde yer alan E vitamini seviyesini artırarak kolesterol riskini azaltmaktadır. E vitamini ve antioksidanlar aynı zamanda vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır.

Badem, kalp sağlığına fayda sağlayan lipid ve yağ seviyelerini iyileştirmede etkilidir.

Siyah Fasulye

1/2 su bardağı 60 mg. magnezyum içerir. Siyah fasulye vücudu güçlendirir, pankreas bezinin doğru çalışmasına ve kalp ritminin düzenli olmasına yardımcı olur.

Siyah fasulye; A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, bakır, demir ve manganez gibi mineralleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda lif barındırır.

Bitter Çikolata

1 kare 95 mg. magnezyum içerir., Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir.

3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.

Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar.

Muz

Muz zengin potasyum içeriğiyle elektrolit dengesinin korunmasını sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri sayesinde kas kramplarının ve ağrılarının azalmasına yardımcı olur.