“Reza Zarrab’a hükümetle ilgili soruları başka raunda saklamış olabilirler”

“Reza Zarrab’a hükümetle ilgili soruları başka raunda saklamış olabilirler”
Cansu Çamlıbel T24’te “ZOR KONUŞMALAR”ın ilkinde Halkbank davasından ABD’de hapis yatan eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile konuştu.Röportajda Halkbank davasıyla Hakan Atilla’nın anlattıklarından öne çıkan...

Cansu Çamlıbel T24’te “ZOR KONUŞMALAR”ın ilkinde Halkbank davasından ABD’de hapis yatan eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile konuştu.

Röportajda Halkbank davasıyla Hakan Atilla’nın anlattıklarından öne çıkan bölümler şöyle:

• (Zarrab ile karşılaşması) Tutuklandıktan kısa bir süre sonra avukat görüşmelerinden dönerken, kendi ünitelerimize gitmeyi beklerken karşılaştığımızda söylemişti. Konunun benimle ilgisi olmadığını, bir haftaya kadar anlaşılacağını ve beni göndermek durumunda kalacaklarını.

• (Zarrab’a tanık olarak geldiği mahkemedeki sorgusu sırasında “AKP hükümetinden ne talimat aldın” diye net bir soru sorulmadı) Onu başka bir raunda saklamış olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü savcıların öncelikli derdi o davayı kazanmak. O noktada o ilişkileri afişe edip onun üzerine bir senaryo yazması çok anlamlı değil.

Hakan Atilla 27 Mart 2017’de New York’taki JFK havalimanında tutuklanıp Manhattan’da bir cezaevine konulduğunda Halkbank’ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı’ydı. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen davanın kalbinde aslında Reza Zarrab vardı. Ancak Zarrab suçunu itiraf edip tanık koltuğuna oturunca davanın adı “ABD Atilla’ya karşı” olarak değiştirildi. Nitelikli uluslararası dolandırıcı Zarrab’ın tereyağından kıl çeker gibi kurtulduğu süreçte Atilla için 105 yıla kadar hapis cezası istendi.

Milyon dolarların döndüğü bir hikâye içinde kooperatif borcu ödemeye devam eden Atilla’nın düşürüldüğü konum, davayı takip eden yabancı gazeteciler dahil herkesin vicdanını sıkıştırmıştı. Nitekim davanın hâkimi Richard Berman, Atilla’ya en alt sınırdan- yani 32 ay- ceza vererek kendince günah çıkartmıştı. Sonuçta Atilla 28 ay yattı ve 19 Temmuz 2019’da tahliye edildi. Türkiye’ye döndükten sonra AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atandı. Çoğu kimse bu atamayı adeta “sus payı” olarak gördü. Oysa Hakan Atilla bu göreve ancak bir buçuk sene dayanabildi. Sessiz sedasız istifa etti. 25 yaşında finans bürokrasisinde başladığı kariyerine 51 yaşında geri dönmemek üzere veda etti. Bugün İzmir Çeşme’de bir çeşit inziva hayatı yaşıyor. Kendi hayvanlarını yetiştirip sık sık balığa çıkıyor.