Rezervler yer değiştiriyor, kâr ediyorum

Rezervler yer değiştiriyor, kâr ediyorum
Türkiye Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk kez, TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınında açıklama yaptı.Merkez Bankası’nın hukuki dayanağı olmayan hiçbir işlem yapmayacağını dile getiren Kavcıoğlu,...

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk kez, TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınında açıklama yaptı.

Merkez Bankası’nın hukuki dayanağı olmayan hiçbir işlem yapmayacağını dile getiren Kavcıoğlu, döviz satışı ile ilgili olarak, “2020’de yapılmasının nedeni de pandemi şartları. Sonucunda Türkiye vatandaşı, reel sektör, kimsenin burnu kanamadan, pandemi krizi atlatılmıştır.

En şeffaf banka
İşlemlerin gizli yapılması ile ilgili eleştirilere Kavcıoğlu, “Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz? Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’dır” diye konuştu.

Bu veri açıklanmaz
İşlem verilerinin açıklanması ile ilgili talepler karşısında da Kavcıoğlu, “Gizlenen saklanan bir şey yok. Bilançodan görüldüğü, kabul edildiği zaman bu sefer kimlere satıldı demeye başladılar. Dünyada bu şekilde bir veri açıklama söz konusu değil” ifadelerini kullandı. Ayrıcalıklı işlem yapıldığı eleştirilerine de reddeden Kavcıoğlu, “Böyle bir şey söz konusu olamaz, yapmak isteseniz de yapamazsınız” dedi.

Rezervler sadece yer değiştirdi
Kavcıoğlu, “Merkez Bankası’nın kaybolan rezervleri diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı, ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları” dedi.

Kâr ediyorum
Rezerv kaybı veya para kaybının söz konusu olmadığını belirten Kavcıoğlu, “Aradaki fark da, ben Merkez Bankası olarak para kazanıyorum. Aldığım dövizleri 2020-19’da daha yüksek kurla piyasaya verdiğim için kâr ettim. Artı, dövizler karşılığında piyasadan TL çektiğim için şu an o TL’yi piyasayı fonlamak için kullanıyorum, kâr ediyorum” dedi.