RTÜK üyeleri, TRT’yi ‘taraflı yayın’ yapmaları gerekçesiyle RTÜK’e şikayet etti  

RTÜK üyeleri, TRT’yi ‘taraflı yayın’ yapmaları gerekçesiyle RTÜK’e şikayet etti  
RTÜK üyeleri, Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, yerel seçim döneminde TRT’nin iktidar partisi ile muhalefet partisi belediye başkan adaylarının konuşmalarına eşit oranda yer vermeme gerekçesiyle RTÜK’e şikayet etti.CHP kontenjanından...
RTÜK üyeleri, Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, yerel seçim döneminde TRT’nin iktidar partisi ile muhalefet partisi belediye başkan adaylarının konuşmalarına eşit oranda yer vermeme gerekçesiyle RTÜK’e şikayet etti.

CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT’nin seçim yayınlarına ilişkin Üst Kurul’a şikayet dilekçesi sundu. Keser ve Taşcı, iktidar partisi ile muhalefet partisi belediye başkan adaylarının konuşmalarına eşit oranda yer verilmediğini vurguladı.

Anayasa hatırlatıldı

Keser ve Taşcı’nın şikayet dilekçesinde, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerin özgür ve adil bir ortamda yapılmasını hükmeden kararını hatırlatarak, şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa’nın 79’uncu maddesi ile seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevi, Yüksek Seçim Kurulu'na verilmiştir. YSK tarafından; ilgili Yasa doğrultusunda, seçimlerin özgür ve adil bir ortamda yapılması için, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un bazı maddeleri ile seçim hukukunu ilgilendiren 8, 29/A, 30 ve 45’inci maddelere ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Bu kapsamda; 2023/1565 No.lu karar, Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bilindiği üzere, Anayasa'nın 133. Maddesi kapsamında, üyeleri TBMM Genel Kurulu'nca seçilen, özerk ve tarafsız bir kamu tüzel kişiliği olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ‘6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’ hükümlerini uygulamakla yükümlüdür.

6112 sayılı Kanun’un; seçim dönemleri için düzenlenen 30’uncu maddesi birinci fıkrasında; “Seçimlerle ilgili olarak seçim dönemlerinde yapılan yayınlara ilişkin usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulu tarafından düzenlenir”, ikinci fıkrasında; “Üst Kurul, medya hizmet sağlayıcılarının seçim dönemlerindeki yayınlarını Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları doğrultusunda izler, denetler ve değerlendirir” hükümleri bulunmaktadır.”