RTÜK’te müşavir sorunu: Acun Ilıcalı, Danıştay'a başvurdu

RTÜK’te müşavir sorunu: Acun Ilıcalı, Danıştay'a başvurdu
Muhalif yayın organlarını cezalandırma kuruluşuna dönüşen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) hukuk müşaviri skandalı yaşanıyor. Özlem Sevgi Keleş isimli müşavirin sürekli hatalı sevk ya da işlemlere imza atması...

Muhalif yayın organlarını cezalandırma kuruluşuna dönüşen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) hukuk müşaviri skandalı yaşanıyor. Özlem Sevgi Keleş isimli müşavirin sürekli hatalı sevk ya da işlemlere imza atması nedeniyle kurumun zor dönemler geçirdiği öne sürüldü. Ceza alan ya da çeşitli hükümlere itiraz eden kuruluşların başvurularına zaman zaman yanıt vermeyen müşavirin, kurulun çalışmalarını aksatan işler yaptığı da iddia edildi.

BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, işini yapmadığı için soruşturma altında olan RTÜK Hukuk Müşaviri'nin neden olduğu skandallardan birinin tarafı da Acun Ilıcalı oldu. İddiaya göre, dijital yayın platformlarına yönelik yönetmeliği beğenmeyen ve RTÜK’e ödeme yapmasını öngören düzenlemenin iptalini isteyen Ilıcalı, Danıştay’a iptal başvurusunda bulundu. RTÜK Hukuk Müşavirliği ise bu başvuruya karşı savunmasını zamanında yapmadı. Gazeteci Barış Pehlivan tarafından da sene başında gündeme getirilen bu skandalın ardından Hukuk Müşaviri'nin soruşturması genişletildi. Ancak hazırlanan rapora rağmen müşavir hakkında hâlâ karar verilmedi.

Taşçı: Açıkça korunuyor 

Müşavirin ısrarlı kusurlu işlemlerinin bir kesime avantaj sağlamış olabileceğini kaydeden RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, BirGün’e konuştu. Taşcı, şunları söyledi:

RTÜK Başkan Yardımcısı, temmuzda , hukuk müşaviri idaresindeki bölümün kusurlu ve hatalı yazışma ve savunma eksikliklerinden hareketle kınama cezası istemli raporunu tamamlayarak, RTÜK Başkanı'na sundu. Aradan geçen süreye rağmen hâlâ raporun gereği yapılmadı. Oysa bu konuda Üst Kurul iki kez karar almış ve gereğinin yapılması talimatını vermişti. Bu tablo bile Hukuk Müşaviri'nin, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından açıkça korunduğunu ortaya koyuyor. Burada önemli bir noktaya da işaret etmekte yarar var. Hukuk Müşaviri hakkında inceleme araştırma kararı verilmesinin ardından aynı birimin Üst Kurul'a sunduğu bilgi ve raporlarda 8 hata daha tespit edildi.” 

Son kurul toplantısında RTÜK Başkanı Şahin’e raporun gereğinin neden yapılmadığını soran Taşçı, "Kendisi ‘inceleme süresi hakkı bulunduğunu, gereğini yapacağını’ ifade etmiştir. Ancak henüz bir somut karar çıkmamıştır. Kurumun ve kamunun hukukunu savunmakla görevli personelin, bunları gözardı etmesi, hiç kimse tarafından sümen altı edilemez” dedi.