RTÜK'ten dört kanala seçim yayınları sebebiyle üst sınırdan para cezası

RTÜK'ten dört kanala seçim yayınları sebebiyle üst sınırdan para cezası
Gazeteci Çiğdem Toker'in seçim yayını esnasında sarf ettiği sözler sebebiyle RTÜK, FOX TV'ye ağır yaptırım uyguladı. RTÜK ayrıca TELE1, Halk TV ve Flash TV'ye de ceza verdi. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı alınan kararlara...

Gazeteci Çiğdem Toker'in seçim yayını esnasında sarf ettiği sözler sebebiyle RTÜK, FOX TV'ye ağır yaptırım uyguladı. RTÜK ayrıca TELE1, Halk TV ve Flash TV'ye de ceza verdi. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı alınan kararlara tepki göstererek "Seçim sonrası RTÜK, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına karşı her türlü engellemeye hızla girişti" dedi.

Toker seçim gecesi sonuçların Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lehine netleşmeye başladığı sırada "Aslında şu an bir hukuk devletinin normlarını, standartlarını taşımıyor bu ülke. Bu yönetim taşımıyor yani. Dolayısıyla dediğim gibi serbest seçimlerle bir siyasal iktidar el değiştirebilir mi sorusu artık bir kritik bir soru haline gelmiştir. Bence bu bağlamda, biraz da aslında şunu demek istiyorum demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir" ifadelerini kullandı.

İlgili uzman raporunu ele alan Üst Kurul, yayıncı kanalın yasa ihlali yaptığını tespit ederek FOX’a üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Halk TV de ceza aldı

Halk TV’te İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Yeni Bir Sabah” programına konuk olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın demokrasi karşıtı ifadeleri de RTÜK radarına takıldı.

Özdağ’ın “Ama seçimin sonucuna politik olarak saygım yok, olmayacak da. Çünkü yanlış bir tercih kullanıldı.”  sözleriyle sebebiyle HALK TV'ye üst sınırdan para cezası verildi.

TELE 1'e iki yarı yayından ceza

Seçim için sihirli, özel oy pusulalarının hazırlandığı, muhalefete verilecek oyların sandıklar kapandıktan sonra buharlaşacağı ve yerine iktidar oylarının belireceği şeklindeki beyanların sarf edildiği Tele 1 de cezalardan nasibini aldı.

“18 Dakika” programında Merdan Yanardağ’ın sözlerini inceleyen Üst Kurul, kanala idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Tele 1’in başka bir seçim yayınında sandık sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamalar da RTÜK izleme uzmanları tarafından raporlaştırıldı.

Yayında Merdan Yanardağ’ın Şimdi ben bu sonuçların meşruiyetinin son derece tartışmalı olduğunu düşünüyorumşeklindeki ve buna benzer beyanlarını değerlendiren Üst Kurul, Tele 1 hakkında usulsüz tele-alışveriş yayınlarından dolayı da müeyyide kararı alındı. 

Enginyurt haberi Flash Haber'e ceza getirdi

Milletvekili Cemal Enginyurt’un Flash Haber’deki açıklamaları yayıncı kanala yaptırım getirdi.

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Ogan’a yönelik Enginyurt’un ifadelerini ekrana taşıyan Flash Haber idari para cezası müeyyidesi aldı. Ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan yurt dışında yaşayan kaçak Erk Acarer’in yayın konuğu yapılması ve Acarer’in hayali iddiaları da Flash Haber’e ceza olarak yansıdı.

CHP RTÜK üyesinden kararlara tepki

RTÜK'te CHP kontenjanından üye sıfatıyla bulunan İlhan Taşçı, ceza kararlarına sosyal medyadan tepki gösterdi. "Seçimler bitti, RTÜK televizyonların sesini kısmak için hızla harekete geçti" diyen Taşçı şu ifadeleri kullandı:

"FOX TV’nin seçim yayınında Çiğdem Toker’in daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dile getirdiği “demokrasi sandıktan ibaret değildir” sözleri nedeniyle kanala yüzde 5 idari para cezası verildi.

RTÜK, İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programında Ümit Özdağ’ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri sırasında “Seçim sonucuna hukuken saygım var, politik olarak  yok” sözleri nedeniyle toplumu kin ve düşmanlığa tahrik savıyla HALK TV’ye yüzde 5 para cezasına karar verdi.

Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ’ın 18 Dakika programında, oy pusulalarına ilişkin iddiaları nedeniyle nedeniyle Tele 1’e yüzde 3 ipc verildi. TELE 1’in aynı reklam kuşağındaki yayınlara 3 ayrı rapora bağlayarak, yüzde 3 ceza kararlaştırıldı. Böylece tek yerine 3 ceza verildi!

DP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakına katılmasını eleştirmesi nedeniyle de Flash Haber’e Oğan’ın “küçük düşüldüğü” gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verildi. Oğan tarafsız kalsaydı acaba RTÜK yine bu cezayı verir miydi!?

Seçim sonrası RTÜK, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına karşı her türlü engellemeye hızla girişti. Elbette bu sis bulutu dağılır, özgürlükler hak ettiği değere, halk da gerçekleri duymaya kavuşur. Bugünkü kararlara Sayın Tuncay Keser ile karşı oy kullandık."