Ruanda formülüne AİHM engeli

Ruanda formülüne AİHM engeli
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndereceği ilk uçuşu durdurdu. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ibe AİHM'in kararının kendileri için hayal kırıklığı ve şaşırtıcı...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndereceği ilk uçuşu durdurdu. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ibe AİHM'in kararının kendileri için hayal kırıklığı ve şaşırtıcı olduğunu belirterek, bir sonraki uçuş için hazırlıkların şimdiden başladığını söyledi.

Ruanda'ya gönderilecekler arasında yer alan bir sığınmacının avukatının başvurusu üzerine AİHM, bu kişinin uçağa bindirilmesini engelledi. Kararda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin, "Ruanda'ya gönderilecek mültecilerin, oradaki sığınma başvurularında adil ve etkili bir yasal desteğe erişemeyeceği" yönündeki değerlendirmesi dikkate alındı.

İngiliz yargıçların, Ruanda'nın ne kadar güvenli olduğu konusundaki şüpheli yaklaşımına da dikkat çekildi. İngiliz basınına konuşan kaynaklar, hükmün İngiltere'nin sınır dışı kararı aldığı tüm sığınmacılar için geçerli olduğunu belirttiler.

UÇAK TÜM GÜN BEKLEDİ
Uçak önceki gün boyunca başkent Londra'ya yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan Amesbury'deki askeri havaalanı Boscombe Down'da hazır bekledi. İlk listede 120'den fazla kişi olsa da İngiliz mahkemelerinin aldığı kararların ardından sayı 7'ye kadar gerilemişti.