Rusya’ya yakınlık AB gözetiminde

Rusya’ya yakınlık AB gözetiminde
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı Soçi Zirvesi sonrası, Avrupa Birliği yetkililerinden yaptırım sinyalleri...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı Soçi Zirvesi sonrası, Avrupa Birliği yetkililerinden yaptırım sinyalleri geldi.

İngiltere merkezli Financial Times’a konuşan 6 Batılı yetkili, şimdiye kadar arabuluculuk sıfatı nedeniyle bir nevi yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye’yi AB’nin yakından izlediğini ve Rusya’ya yönelik yaptırımların çiğnenmesi durumunda Türkiye’ye yönelik yeni yaptırımlar gelebileceğini savundu. Yaptırımların kurumsal olarak AB’den değil ama bazı ülkelerden gelebileceği konuşuluyor.

AB’nin Türkiye’ye yönelik ortak bir yaptırım uygulama kararının zor olabileceğini söyleyen bir yetkili ancak üye ülkelerin bireysel olarak adımlar atabileceği belirtti.

Dünya gazetesinden Hilal Sarı’nın aktardığına göre bir yetkili yaptırımlarla ilgili, “Mesela ticaret finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans kuruluşlarından Türk şirketlere finansmanı azaltmalarını isteyebilirler” dedi.

ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’DEN ÇEKEBİLİRLER
Bir üst düzey Batılı yetkili FT haberine göre Erdoğan’ın cuma günü açıkladığı taahhütlerini yerine getirmesi halinde Rusya’ya yaptırım uygulamakta olan ülkelerin, şirketlerine ve bankalarına Türkiye’den çekilme çağrısı yapmalarını önerdi. NATO üyesi bir ülkeye yönelik şimdiye kadar benzer bir çağrı hiç yapılmamıştı.