Sağlık Bakanı, 1.5 milyon BioNTech aşısı için belge açıkladı: Tarihler çelişkili

Sağlık Bakanı, 1.5 milyon BioNTech aşısı için belge açıkladı: Tarihler çelişkili
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tartışmasında, “AB’nin Türkiye’ye yollandığını açıkladığı 1.5 milyon doz BionTech aşısı nerede” sorusuna yanıt olarak, BionTech antetli bir belge paylaştı. Koca, “Bu belge yalan...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tartışmasında, “AB’nin Türkiye’ye yollandığını açıkladığı 1.5 milyon doz BionTech aşısı nerede” sorusuna yanıt olarak, BionTech antetli bir belge paylaştı. Koca, “Bu belge yalan söylemediğimin belgesidir” dedi.

Belgeye göre; deneme amaçlı 5 bin 850 doz BionTech aşısı 12 Mart’ta teslim edildi. Belgede ayrıca, 700 bin doz aşının 24 Mart, ikinci parti 700 bin doz aşının ise 25 Mart’ta Ankara’da olacağı belirtiliyor. Belgenin sonunda ise Nisan ayı ortasına kadar 3.1 milyon dozun teslim edilmiş olacağı ifade ediliyor.

Tarihler tutmadı

Koca’nın “yalan söylemediğimin belgesi” sözleri ile paylaştığı belge, sorulara yanıt olmadı.

Sağlık Bakanı Koca, 18 Mart tarihinde, 5 bin 800 doz BioNTech aşısının Türkiye’ye ulaştığını, bunların analizlerde kullanılacağını açıklamıştı. Bloomberg Ajansı, bu açıklamadan bir gün sonra, 19 Mart tarihinde; 15 Mart itibarıyla Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye 1.4 milyon doz aşı ihraç edildiğini bildirmişti. Koca, 24 Mart’ta yaptığı açıklamada, sadece miktarı doğrulamış, ancak başka bir bilgi paylaşmamıştı.

Koca’nın paylaştığı 25 Mart tarihli belge, zaten, daha önce açıkladığı 1.4 milyon doz aşı ile ilgili. Koca 18 Mart’taki açıklamasında ay sonuna kadar da 4.5 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye’ye getirileceğini ifade etmişti. Ancak belgedeki teslimat tarihine göre kalan 3.1 milyon doz nisan ortasında gönderilecek.

Murat Emir: Çelişki yumağı

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında; aşı eleştirileri için, “Hepsine yanıt vermek gibi bir derdim yok. Bazıları üzerinde durmaya bile değmeyecek şeyler” dedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Koca’nın paylaştığı belge için, “BioNtech aşıları 24 ve 25 Mart’ta ulaştırdık, Bakan 23 ve 24 Mart’ta teslim aldık diyor. Hangisine inanacağız? Çelişki yumağı” değerlendirmesini yaptı.

Hiç kimse söz verilen zamanda alamıyor

Aşı takvimindeki çelişkili açıklamaları için, Koca, “Aşıların söz verilen terminlerde verilmesi ile ilgili çok büyük sorunlar var. Sadece biz değil, hemen hiç kimse aşıyı söz verilen zamanda alamıyor” dedi. Çin hükümetinin tüm aşı üreticilerine sınırlama koyduğunu dile getiren Koca, “Önce Çin’e vereceksiniz’ dedi. Bu yüzden çok aksama var. Buna rağmen alabiliyoruz” dedi.

40 yaş üstü Haziran’a kadar

Koca, “40 yaş üstü ve 32 milyon yurttaşımızın ve risk grubundakilerin iki doz aşısını Haziran’a kadar tamamlayacağımızı görmeye başladık” diye konuştu.

20 yaş üstü için takvim Haziran’dı   

Oysa 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada Koca, “52,5 milyon insanımız, 20 yaşın üzerinde herkesi yapabilir duruma gelmiş olacağız. En geç mayıs ayına kadar bitirmek istiyoruz, hazirana gelmeden bu sayıyı yakalamak istiyoruz" demişti.

AB yasaklarsa

Koca, yüreğinin ağzında olduğunu dile getirerek, “Aşı milliyetçiliği meselesi çok öne çıkıyor. Avrupa Birliği her an AB dışına aşı satışına sınırlama ve hatta yasak getirebilir. Bu yasağı getirmelerinden önce ne alırsak alalım, diyoruz.