Sağlıkçı eylemde: “Hemşire miyim, yedek lastik mi?”

Sağlıkçı eylemde: “Hemşire miyim, yedek lastik mi?”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda geçen hafta doktorların maaşına zam öngören teklif gündeme geldi. Ancak zammın sadece doktorlar için geçerli olmasına diğer sağlık çalışanları tepki gösterdi. Bunun...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda geçen hafta doktorların maaşına zam öngören teklif gündeme geldi. Ancak zammın sadece doktorlar için geçerli olmasına diğer sağlık çalışanları tepki gösterdi. Bunun üzerine TBMM’deki görüşmeler ertelenirken zammın adaletli bir şekilde kendileri için de uygulanmasını isteyen bazı sağlık meslek örgütleri grev kararı aldı.

Sağlık çalışanları ücret zammının sadece doktorlar için planlanmasına tepkili. Grev kararı alan Sağlık-Sen, Kamu-Sen ve KESK ile ve Türk Hemşireleri Derneği, DW Türkçe’den Batu Bozkürk’e sağlık çalışanlarının taleplerini anlattı.

Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen, 240 binden fazla üyesi ve yüzde 40’a yakın temsil oranıyla sağlık ve sosyal hizmetler alanında en fazla üyeye sahip yetkili sendika. Sendika dün farklı şehirlerde iş bırakarak basın açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu. Sendika yarın da iş bırakma eylemiyle Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak.

Sağlık-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Zafer Caner, “Tabii ki hekimlerimiz sağlık sisteminin lokomotifi. Fakat bizler hekiminden hemşiresine, teknisyeninden teknikerine kadar bu sistemin içerisindeyiz” dedi. Caner, “Biz hekimlerimize yapılan iyileştirmeyi son derece haklı bulduk. Ancak iyileştirmelerin hekim dışı sağlık çalışanlarına da yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu amaçla iş bırakacağız, iş yavaşlatacağız. Tepkimizi göstereceğiz” diyerek eylemlerinin süreceğini aktardı.

“Hemşire miyim, yedek lastik miyim?”
1933 yılında kurulan Türk Hemşireler Derneği de TBMM’de gündeme gelen doktor zammının eşitlik ilkesine ayrı olduğunu düşünüyor. Derneğin Konya Şube Başkanı ve Konya Şehir Hastanesi’nde yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Canan Güngör, “Bu teklif bizleri çok incitti. Hizmete gelince ekip işi oluyor, fakat ücrete gelince bu uygulanmıyor. Hekimler çok daha fazlasını hak ediyor ama bizler de ediyoruz” sözleriyle tepkisini ortaya koydu. Güngör personel yetersizliğine de dikkat çekerken “Nöbet parası ödememek için dört yerine iki hemşireye nöbet tutturuyorlar. Hemşire nerede eksik varsa orayı dolduran konumuna düşürülüyor. Hastaya pür dikkat etmeniz gerekirken 8 saat bir birimde, 16 saat bir başka birimde çalıştırılıyorsunuz. Mesleğin imajı açısından da çok kötü bir şey. Ben hemşire miyim yoksa yedek lastik gibi oradan oraya gönderilen bir eleman mıyım?” dedi.

“Komik rakamlara çalışıyoruz”
Güngör, aldıkları ücretin tatmin edici olmadığını da kendisinden verdiği örnekle anlattı:
“Komik rakamlara çalışıyoruz. Kendimden örnek vereyim. 23 yıl tecrübeye sahip iki ayrı alanda uzman olarak çalışan bir hemşire olarak benim maaşım 4 bin 260 TL. Üzerine verilen ek ödeme dedikleri döner sermayeden sabit bir ücret var, bu da 1.900 TL. Toplamda 6 bin 500 lirayı geçmiyor. Bugün lisans mezunu yeni işe başlayan hemşire maaşı 3 bin ile 3 bin 500 lira arasında.”

Sağlık-Sen’in yanında Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık Sen ve KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası da bu hafta iş bırakma kararı aldı. Üç sendikanın üye sayısı sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 56’sını, sendikalı sağlık çalışanlarının ise yaklaşık yüzde 95’ini oluşturuyor.

Türk Tabipleri Birliği de yasa teklifini adaletsiz bulmuş, yapılacak eylemlere destek vereceğini açıklamıştı. Önümüzdeki haftalarda hekimlere zam yapılmasına yönelik teklifin genişletilerek sağlık çalışanlarına yayılması bekleniyor.