Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Diyanet cevapladı

Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Diyanet cevapladı
Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Diyanet, o soruları yanıtladı. İmsak, sahur yemeğinin sonlandırılması ve orucun başlaması için belirlenen vakittir.İmsak vakti, her bölgenin...

Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Diyanet, o soruları yanıtladı. 

İmsak, sahur yemeğinin sonlandırılması ve orucun başlaması için belirlenen vakittir.

İmsak vakti, her bölgenin diyanet takvimine göre belirlenir ve çoğu zaman güneş doğmadan ortalama 1 buçuk saat öncesine denk gelir. İmsak vakti, ezan okunarak Müslümanlara tebliğ edilir. Peki sahurda ezan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı?

Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet yanıtladı

Orucun bozulması ve yeme-içmeye başlanması için belirlenen zaman iftardır. İftar vakti, güneş battıktan sonra gökyüzünde kırmızı şerit kaybolana kadardır. Ezan okunurken su içilir mi? Oruç tam olarak ne zaman tutulmaya başlar sorusuna Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Bakara Ayeti'nden yola çıkarak şu yanıtı veriyor:

"(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187)

"Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur."