Şaka Gibi

Şaka Gibi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iktisat biliminin tersine yine “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Anlayan anlar, anlamayan anlamaz, milletimizi faize ezdirmeyiz. Bu yolda ben...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iktisat biliminin tersine yine “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Anlayan anlar, anlamayan anlamaz, milletimizi faize ezdirmeyiz. Bu yolda ben faizi savunanla beraber olamam, olmam” dedi.

Dolar dün sabah güne 10,44 liradan başlayarak yeni bir rekora imza atmıştı. Öğle saatlerine doğru 10,38 seviyelerine düşen dolar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Anlayan anlar anlamayan anlamaz” çıkışından sonra 10, 67 lirayı aşarak yeni bir rekora imza attı.

“BU YOLDA FAİZİ SAVUNANLA OLAMAM”
Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan noktalar şöyle:

Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Faiz belasını kaldıracağız. Bunu kabulleneceğiz, başka çıkışı olamaz. Hala kalkıp da bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Ben bu yolda faizi savunanla olamam. Bu konu sıradan bir konu değil.

ABD’ye, Batı’ya, İsrail’e bakın faiz aşağılara çekilmişken, bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki faizi savunur hale geliyor. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim, enflasyonla mücadelemi sürdüreceğim. Nas (dini kural) ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Biz değerler silsilemiz içerisinde olaya niye buradan bakmıyoruz? Buradan bakacağız ve adımımızı atacağız.

İŞ İNSANLARINA KIZDI: İSTEDİĞİNİZ KADAR SALLAYIN, TUTMAZ
Biz işadamlarına diyoruz ki, sen düşük faizle kredi istiyordun. Al, niye almıyorsun. Bu işadamlarını da anlamıyorum. TÜSİAD’ı vesairesi yüksek faizden bahsediyor. Siz nasıl insansınız. Sen işadamıysan yatırımdan yanaysan işte size kredi. Alın krediyi ve yatırımı yapın. Ben sizden yatırım, istihdam, üretim, ihracat istiyorum. O zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl işadamı? Sonra bize sallıyorlar. İstediğiniz kadar sallayın, tutmaz…”

KAVCIOĞLU’NUN MİSYONU: FAİZ İNDİRME
Erdoğan, TBMM çıkışında bir gazetecinin “Faiz indirimiyle” ilgili sorusuna “Merkez Bankası bağımsız değil mi? Bırakın kararlarını kendileri versinler” dedi. Ancak Erdoğan son üç başkanı görevden almış, ilkinden sonra “Sözümüzü dinlemedi” demişti. Son Başkan Kavcıoğlu da Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” teorisini savunduğu için göreve getirilmişti.

TL 11 AYDA YÜZDE 40 DEĞER KAYBETTİ
Bu yıl dolar karşısında dünya çapında en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. 1 Ocak 2021 tarihinde 7,43 liradan işlem gören doların bugün itibariyle TL’ye karşı yüzde 40 prim yaptı. TL’den sonra dolar karşısında en fazla gerileyen Arjantin Pesosu’nun yıllık kaybı yüzde 19. Üçüncü sırada ise yaklaşık yüzde 15’lik değer kaybıyla Şili Pesosu yer alıyor.
Euro güne 11,81 liradan başladı ve Erdoğan sonrasında 12 lirayı aştı. İngiliz sterlini 13 lira barajına da aşarak, 14.37 lirayı gördü.

Altın da rekorlara doymak bilmedi. Gram altın sabah açılışı 621 liradan yaptı. Bin liranın üzerine tutunan çeyrek altın 1.021 liradan satıldı.