SAMER'in araştırması: ‘Erkekler, kadınlara oranla daha yaygın TikTok kullanıyor’

SAMER'in araştırması: ‘Erkekler, kadınlara oranla daha yaygın TikTok kullanıyor’
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin (SAMER) anket çalışmasına göre sosyal medyada kendilerini özgür ve güvende hissetmeyenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde. 13/30 yaş grubundaki gençlerle yapılan görüşmeye göre,...

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin (SAMER) anket çalışmasına göre sosyal medyada kendilerini özgür ve güvende hissetmeyenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde. 13/30 yaş grubundaki gençlerle yapılan görüşmeye göre, erkekler kadınlara oranla daha yaygın TİKTOK kullanıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin, 13-30 yaş grubundaki gençlerin sosyal medya alışkanlıkları ile dijital/sanal dünyada sosyalleşme düzeyleri, eğilimleri ve algıları üzerine gerçekleştirdiği anket çalışması yayınlandı.

Diyarbakır, Mardin, İstanbul, Adana, İzmir, Van ve Antep’ten 350 gencin katıldığı ankete göre kadınlar, sosyal medyada erkeklerden daha az vakit geçiriyor.

Tüm yaş gruplarının yarısının sosyal medyada vakit geçirme aralığının 2-4 saat olduğu belirtilen anket çalışmasında, sosyal medyada 11 saatten fazla vakit geçirenlerin çoğunluğunun 13-17 yaş grubunda olduğu belirlendi.

En fazla kullanılan uygulama WhatsApp

Araştırmaya göre sosyal medya platformları içinde en fazla kullanılan uygulama WhatsApp oldu.

WhatsApp’ı sırasıyla Instagram, Youtube ve Twitter takip etti. Ortaya çıkan verilere göre yaş grubu küçüldükçe Instagram’ın, yaş grubu büyüdükçe Twitter’ın daha çok kullanıldığı belirtildi.

13-17 yaş grubunun Instagram’ı daha çok tercih ettiği belirtilen anket çalışmasına göre, Twitter’ı tercih etmeyenler içinde ortaokul mezunlarının daha fazla olduğu, TikTok kullanımının kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olduğu, TikTok’u en fazla 13-17 yaş aralığındaki gençlerin kullandığı, yüksekokul mezunlarının TikTok kullanımının diğer eğitim kategorilerine kıyasla oldukça düşük olduğu belirlendi.

Katılımcıların yüzde 24,6’sının sosyal medya bağımlısı olduğunu düşündüğü belirtilen anket çalışmasına göre yaş küçüldükçe bağımlı olduğunu söyleyenlerin oranında düşüş olduğuna dikkat çekildi. Araştırma grubunun yüzde 95,9’u, gerçek ortamdaki arkadaşlarının, kendilerini daha çok mutlu ettiğini bildirirken, yüzde 4,1’i ise sanal ortamdaki arkadaşlarının kendilerini daha çok mutlu ettiğini söyledi.

Araştırma grubunun yüzde yüzde 73,1’inin, sosyal medyada kendini özgür hissetmediğini belirtildi. Öte yandan 13-17 yaş aralığında olanlarda ise durum farklı. Bu yaş aralığında olan grubun yüzde 65’i, sosyal medyada kendini özgür hissettiğini ifade etti.

Ayrıca görüşmecilerin yüzde 76’sı sosyal medyada kendini güvende hissetmediğini bildirirken, yine 13-17 yaş grubunun yüzde 55’i, sosyal medyada güvende hissettiğini söyledi.