Sarallar'dan Sedat Şahin'in tahliyesi için rüşvet iddiası: Mahkeme başkanı Yargıtay'a yükselmişti

Sarallar'dan Sedat Şahin'in tahliyesi için rüşvet iddiası: Mahkeme başkanı Yargıtay'a yükselmişti
"Sarallar" suç örgütünün önde gelen isimlerinden Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliyesinin perde arkasında rüşvet olduğunu iddia etti. Şahin'i tahliye eden mahkeme başkanı Hakan Türkön ise Yargıtay'a yükseldi. Şahin ise tahliye...

"Sarallar" suç örgütünün önde gelen isimlerinden Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliyesinin perde arkasında rüşvet olduğunu iddia etti. Şahin'i tahliye eden mahkeme başkanı Hakan Türkön ise Yargıtay'a yükseldi. Şahin ise tahliye edildikten 3 gün sonra MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişti.

İstanbul Büyükçekmece'de düzenlenen operasyonda yakalanan, "Sarallar" suç örgütünün önde gelen isimlerinden Barış Saral, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mahkeme başkanı Ali Efendi Kırmızı’yı rüşvetle suçladı.

Gerçek Gündem'den Furkan Karabay'ın haberine göre Sarallar ile 20 yıldır kanlı çatışmalar içerisinde olan Şahinler suç örgütünün lideri Sedat Şahin’in beraat ettiği dosyada yargılanan Saral, mahkeme salonunda Şahin’in tahliyesine yönelik dikkat çekici ifadeler kullandı.

Kritik isimleri rüşvetle suçladı

Barış Saral, mahkemede yaptığı ve video olarak da yayınlanan açıklamasında, Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki çatışmalara ilişkin 74 kişinin yargılandığı davada tutuklu olan Sedat Şahin’in, 20 Temmuz’da tahliye olmasının arkasında dönemin Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz’ın olduğunu iddia etti.

Birçok suçtan aranıyordu

Sedat Şahin’in tahliye edildiği davada yargılanan Barış Saral, 27 Aralık 2021’de düzenlenen “Tırpan” adlı operasyon kapsamında, Büyükçekmece'de bir villada yakalandı. Saral, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgütün faaliyetleri kapsamında yağma", "kasten öldürme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” "tefecilik" ile "tehdit" suçlarını gerçekleştirdiği gerekçesiyle aranıyordu.

Barış Saral’ın Mayıs 2016’dan beri aranmasının sebebi ise Sedat Şahin’e düzenlenen başarısız suikast girişimiydi. Şahinlerin çekirdek kadrosuna M.A.Ş. adlı ismi sızdıran Barış Saral’ın, Sedat Şahin’e yönelik suikast girişimini yöneten isim olduğu tespit edildi. Olayın üzerinden geçen 5 yılın ardından yakalanan Saral’ın evinde, çok sayıda silah ve şarjör ele geçirildi.

Saralların lideri 1,5 ay sonra serbest bırakıldı


Barış Saral’ın da yargılandığı, Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki çatışmalara ilişkin 6 yıl önce açılan ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise Sedat Şahin 20 Temmuz 2022’de tahliye edildi.

Sedat Şahin’in tahliyesinden bir gün sonra Saralların lideri Alaattin İlyas Saral da Saral'ın Türkiye'ye dönüp tutuklanmasından geçen 1,5 ayın ardından serbest bırakıldı. Sarallara yönelik 169 sanığın yargılandığı davada da 9 Ağustos itibarıyla tutuklu kalmadı.

Tahliye olan Şahin, soluğu Bahçeli'nin yanında aldı

8 yılın ardından İzmir Buca Cezaevi’nden serbest bırakılan Sedat Şahin, tahliye olduktan 3 gün sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. Şahin’in tahliyesi sırasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşananlar ise dikkat çekiciydi.

“Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme”, “Yol Kesmek Suretiyle Silahla Birden Fazla Kişi İle Yağma” ve “Kasten Öldürme” suçlarından tutuklu olan Sedat Şahin’in tutukluluğuna avukatları tarafından itiraz edildi.

Tahliye eden hakim Yargıtay'a yükseldi

12 Temmuz 2023’te yapılan itiraz, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Ret kararına itiraz için ise 7 gün süre vardı. Adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz’dan bir gün önce Şahin’in avukatları, tutukluluğa devam kararına itiraz etti. Bu süreçte ise adli tatil ile İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ve üyeleri izne çıktı. İtiraz kararını değerlendirmek üzere İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne mahkeme başkanı olarak Hakan Türkön atandı. Dosyayla daha önceden ilgili olmayan hakim Türkön, itirazı kabul etti ve evinde aralarında lav silahının da bulunduğu çok sayıda silah bulunan sahibi Şahin’i aynı gün tahliye etti.

Türkön, tahliyenin ardından kısa süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığı’na, ardından 25 Temmuz’da Yargıtay üyeliğine atandı.

Tahliyenin arkasındaki isimleri sıraladı

Yeni heyetin atandığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Barış Saral, Sedat Şahin’in tahliyesinin arkasında ise dönemin Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz’ın olduğunu öne sürdü. Saral’ın Okan Albayrak’ı işaret etmesinin sebebi ise mahkeme heyetleri görevlendirmesini adalet komisyonu başkanının yapmasıydı.

Saral ayrıca, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Hakim Ç.D.’nin adli tatil öncesi izne çıkmadığını, Sedat Şahin’in tahliyesine itirazı kabul etmeyeceği için Okan Albayrak tarafından izne çıkarıldığını iddia etti.