SARIYER BELEDİYESİ VE BORSA UZMANLARI DERNEĞİ 1. SARIYER EKONOMİ KONGRESİ...

SARIYER BELEDİYESİ VE BORSA UZMANLARI DERNEĞİ 1. SARIYER EKONOMİ KONGRESİ...
Geçim sıkıntısı inanılmaz boyuttaSarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "1. Sarıyer Ekonomi Kongresi"nde, Türkiye'deki geçim sıkıntısının inanılmaz boyutlara geldiğini belirterek, "Bunun her alanda yansımasının olduğu...

Geçim sıkıntısı inanılmaz boyutta

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "1. Sarıyer Ekonomi Kongresi"nde, Türkiye'deki geçim sıkıntısının inanılmaz boyutlara geldiğini belirterek, "Bunun her alanda yansımasının olduğu bir ortamı tabii ki değerlendirmek, buradan çıkış yolları bulmak ve de toplumun hemen yarın, 3-5 gün sonra, ne olacaksa bir çözüm önerisiyle, bir planlamayla bazı şeylerin çözülmesi gerekliliğini özellikle gözden kaçırmamak lazım” dedi.

Sarıyer Belediyesi ve Borsa Uzmanları Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve iki gün sürecek olan "1. Sarıyer Ekonomi Kongresi", Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde dün başladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ile İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın da katıldığı kongrede açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bu programa ev sahipliği yapmaktan dolayı çok gurur duyduğunu söyledi.

“KÜFÜR DİLİ ÖNE ÇIKTI…”
Türkiye'de her alanda yapılan toplantılarda, konuşmaların seviyesinin, özünün kaçırıldığı ve liderlere küfredildiği bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Genç, şunları söyledi:

“Küfür dili, eğer bir şeyin önüne geçiyorsa, eğitimli olmayan toplumlar ne konuşursa konuşsun; devamının gelemeyeceği çok ortada. Çoğunlukta olduğumuzu ama sessiz olduğumuz için küfürlerin öne çıktığını özellikle belirtmek istiyorum.”

‘24 ekonomi paketi yapıldı, elde var sıfır’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 1.Sarıyer Ekonomi Kongresi’nde; “Bu bütçenin adına iktidar ‘yatırım istihdam bütçesi’, ‘üretim bütçesi’ dedi. Ama yatırıma ayrılan payın çok üstünde borç ve faiz olması bunu asla yatırım bütçesi yapmaz. Biz de ‘bu borç, faiz, transfer bütçesi’ dedik” diye konuştu.

Karabıyık ayrıca, “Bu ülkenin kaynakları çok. Bu ülkenin planlama eksiği var, yanlış kararlar, reformlarının hatalı politikaları var. İstihdam ile mücadele ederken ‘20 yılda hiçbir şey yapılmadı’ demeyim ben size. Ama 17 istihdam paketi, 7 ekonomi paketi yapıldı. 24 paket yapıldı, istihdamda gelinen noktayı siz çok daha iyi takdir ediyorsunuz. Elde var sıfır” dedi.

Sarıyer Belediyesi ve Borsa Uzmanları Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve iki gün sürecek olan "1. Sarıyer Ekonomi Kongresi", Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde bugün başladı. Kongrede konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, şu görüşleri dile getirdi:

“Bütçeler siyasi tercihleri içerir. Bütçenin büyük bir kısmı dolaylı vergilerden elde ediliyor. Bütçenin açıklarını veren de hem kur korumalı mevduata giden çıkışlar var seçim ekonomisi için ayrılan çok büyük bir miktar, cari transferler hesabı var. Borç ve faiz yükü var. Faiz anaparayı geçti. Bir taraftan da KİT’lerin zararları var. Güya Varlık Fonu’na devredilmişti ama şu anda destek yapılmazsa hepsi yıkılacak durumda. Yanlış politikalardan dolayı bütçenin açık verdiği durumlar var.

2000’li yıllardan sonra küreselleşmenin geldiği noktada küresel sermaye diye bir kavram karşımıza çıktı. Küresel sermaye, fon fazlası olan ülkelerden fon açığı olanlara doğru kaydı. Bu ülkeler de kendilerine kullanacak sermaye buldular. Eski moda IMF’e gitmek gereği de kalmadı. Cari açık veren bizim gibi ülkeler, cari açığı kapatmak değil ama ‘sürdürülebilir cari açık’ diye bir kavram oluşturdular. Bu ülkelere doğrudan ya da dolaylı yatırımlar geldi. Güven duyuyorsa doğrudan yatırım geldi. Biz doğrudan yatırımı tercih ederiz. İstihdam getirir, istikrar sağlar, katma değer yaratır ama güven duymadığı anda daha fazla dolaylı, hatta kısa vadeli sıcak para diye ifade ettiğimiz paralar da geldi. Bazen borsaya girdi. Bahar yelleri estiğini zannettik. Birden bir kıvılcımla çıktı, kasırgalara dönüştürdü. Türkiye bu sıkıntıları uzun süre yaşadı.

Kaç Merkez Bankası Başkanı, kaç Maliye Bakanı değişir. Olmadı değiş, olmadı değiş. Özerk değildir. Bu ülkede rezervler boşaltılmıştır. Merkez Bankası’nın kârı yedek akçeleri zamanından önce alınmış, kaynak olarak kullanılmıştır. SGK’ya bir sürü giderler havale edilmiş, zarara uğratılmıştır. Bunun gibi sayabileceğim çok kötü ekonomi ve yönetim politikalarıyla, hatta politikasızlığıyla bu sürece gelinmiştir. Umutsuzluğa düşecek hiçbir şey yok. Türkiye’nin kaynakları yeterlidir. Doğru politikalarla çok kısa süre içerisinde, planlama ile bütün sorunların çözüldüğünü hep birlikte göreceğiz. Tabana yayılmış sosyal refahın, ekonomik refahın, dolayısıyla siyasi refahın sağlandığı kapsayıcı bir büyümeden bahsediyoruz.”

‘Kurumların yıpratılması tesadüf değil’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, 1. Sarıyer Ekonomi Kongresi’ne katıldı. Usta konuşmasında; “Ekonomi yönetiminden kim sorumlu bu sistemde? Bunun cevabı yok. Yani Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinde bir şey götürülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının makro ekonomi yönetimi yapacak bir kurumsal kapasitesi yok. Kanun da ona o yetkiyi vermiyor ama onun üzerinden bir şey götürülüyor. Türkiye’de kurumlar çok yıpratıldı bu tesadüf falan değil. Türkiye’nin kurumları bilerek, isteyerek yıpratıldı” dedi. Türkiye’nin cari açığına da değinen Usta, şöyle konuştu:

ENFLASYONUN 66 PUAN ARTTIĞI BAŞKA ÜLKE YOK

“Dün akşam Sayın Kılıçdaroğlu’nun tweeti var işte. Borsayla ilgili olan meseleyi görüyoruz. Borsada manipülasyon iddiaları var. Bu kadar önemli iddia ortada dolaşırken efendim borsa yöneticilerinin daha doğrusu bununla ilgili düzenleyici kurumun yöneticilerinin servetleriyle ilgili bir sürü şey açığa çıkmışken bir tane soruşturma görmüyoruz. Böyle bir ortamda bu kadar sıkıntıların olduğu, enflasyonda dünyada dördüncü, beşinci sıradayız. Enflasyonun bir yılda TÜİK rakamına göre bile 66 puan arttığı başka dünyada ekonomi yok. Bu kadar kötü hakikaten. Hiçbir fikri temeli, bilimsel yanı olmayan ve temelinde Türkiye’nin cari fazlası vermesine dayalı bir program inşa ettiler. Sanayisinde tarımda yapısal dönüşüm yapmayan bir ekonominin cari fazla vermesi mümkün değil dedik. İnanmadılar, cari fazla verecek zannettiler. Türkiye çok ciddi cari açıklar verdi yılın ilk sekiz ayı cari açık 40 milyar dolar. Zaten hiçbir şekilde model diyemeyeceğimiz bir şeyin temel kurgusu çöktü. Bunu da toplum ağır bedellerle ödüyor. Fakirleşme olarak ödüyor.”

“Bu yapı sürdürülebilir bir yapı değil” diyen Usta, şunları ekledi:

“Altılı masa olarak bunların düzeltilmesi için gayretler sarf ediyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin sorunları çözülebilir. Yeter ki iyi niyetli güçlü bir iktidar iş başına gelsin akıllı kadrolarla liyakatli kadrolarla… Buradan sizlere ifade etmek istiyorum ki biz siyasetçiyiz karamsarlık değil ümit aşılamak zorundayız. Ben çözüleceğine inanıyorum. Milletimiz bu ruhsatı bize verirse; Türkiye’nin sorunlarını biz kısa sürede çözeriz diyorum.”

Kongrenin katılımcıları

Mustafa Aşkın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Sinan Alçın, Prof. Dr. Ege Yazgan, Prof. Dr. Şevket Sayılgan ve Prof. Dr. Zeynep Öktem, Türkiye ekonomisinin gelişim sürecini, dünya ve Türkiye ekonomisinde yaşananları ve beklentileri anlattı.

Moderatörlüğünü Dr. Sibel K.Bayraktar’ın yaptığı Belediyeler İçin Finansal Çözümler başlıklı konuda; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Prof. Dr. Ali Hepşen ve Prof. Dr. Ali Akdemir konuştu.

Reyhan Baysan’ın moderatörlüğünde ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, İlkay Arıkan, Dr. Sibel K.Bayraktar ve Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Ali Aydemir konuşmacı olarak yer aldı.

Sarıyer Ekonomi Kongresi’nde bugün ekonomi yazarı Rahim Ak’ın moderetörlüğünü yapacağı oturuma Mustafa Aşkın, Mehmet Tafralı, BUD Başkanı Ali Aydemir, Arif Ünver katılacak.

Moderatörlüğünü ekonomi yazarı Perihan Tantuğ’un yapacağı ikinci oturumda Bahadır Dalkılıç, Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Sitare Beşe ve Çetin Ganioğlu var.

Murat Tufan’ın moderatörlüğünü yapacağı oturumda konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali Akdemir, Sadi Aslangiray, Yunus Kaya, İNFO Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Şahin ve Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık yer alacak.